A bűn fogalom metaforikus konceptualizálása a Biblia szövegében - Lechner Ilona; Ilona Lekhner; Лехнер Ілона (Kodolányi János Főiskola-Tinta Könyvkiadó, 2015)
A bűn szorosan összekapcsolódik a vallással. Jelen tanulmány viszont a fogalom különböző egyházak által meghatározott definícióján túlmenően nem foglalkozik annak részletes teológiai értelmezésével. A dolgozatban a fogalmat kognitív nyelvészeti oldalról közelítem meg a Biblia nyelvi anyagát tanulmányozva. A cél tehát annak felderítése, hogy a Bibliát olvasva az emberek hogyan konceptualizálják a ’bűn’ fogalmat. Rövid áttekintést nyújtok magáról a metaforikus konceptualizálás folyamatáról, majd következő lépésként rátérek a kutatás tárgyára, a ’bűn’ fogalomra.
Keywords: metaforikus konceptualizáció; bűn; Biblia; fogalmi metafora