Hallgatói és oktatói tapasztalatok összevetése a pandémia idején - Nyitrai Tímea Laura; Homoki Erika; Czapné Makó Zita (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Válsághelyzetnek érezhettük a koronavírus-járvány idején bevezetett online oktatást. A megszokott rendszert egyik napról a másikra felváltotta a digitális oktatási környezet. Úgy kapcsolt „online-ra” az oktatás, hogy nem volt megfelelően előkészítve sem stratégiai, sem eszköztár szempontjából. Ez megterhelő volt mentálisan a diákoknak és a pedagógusoknak egyaránt. A kihívás akár fejlődési lehetőségként is értékelhető, ezért szükséges vizsgálni a tapasztalatokat, melyek tükrében újra értelmezhető az oktatási rendszer egyegy szegmense. Kutatási munkánk során kérdőíves vizsgálattal mértük fel az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hallgatóinak tapasztalatait, melyet összevetettünk egy pedagógusoknak készített, hasonló kérdéseket tartalmazó kérdőívvel. Arra kerestük a választ, hogy mi jelentett kihívást az online oktatás ideje alatt. Felmértük a hallgatók véleményét a távoktatás hatékonyságáról, a motiváció vesztés mértékéről, a digitális kompetenciájuk fejlődéséről, valamint a szakmai gyakorlatokat érintő nehézségekről. Szükséges kiemelni, hogy az elszigetelődés komoly lelki nehézségeket okozott. Ebben a helyzetben felértékelődött az együttműködés, ami megjelent az oktatók és a hallgatók között egyaránt.

Abstract. The usual system was replaced overnight by the digital education environment. Education switched to "online" without being properly prepared in terms of strategy or toolkit. This was mentally taxing for students and educators alike. The challenge can even be seen as an opportunity for development, so it is necessary to examine the experience, in the light of which a particular segment of the education system can be reinterpreted. During our research work, we assessed the experiences of the students of the Eszterházy Károly Catholic University with a questionnaire study, which we compared with a questionnaire for teachers containing similar questions. We were looking for answers to what was challenging during the time of online education. We asked students about the effectiveness of distance learning, the degree of loss of motivation, the development of their digital competence, and the difficulties faced by internships. It is necessary to point out that isolation caused serious spiritual difficulties. In this situation, the cooperation that appeared between teachers and students alike became more valuable.
Comparing student and teacher experiences during the pandemic
Keywords: online oktatás; pandémia; hatékonyság; hallgatói tapasztalok; pedagógus