Űrfelvétel-alapú változásvizsgálatok a Beregszászi-dombságon - Kinárov Krisztián; Кінаров Крiстіан; Túri Zoltán Krisztián; Gönczy Sándor; Генці Шандор (Debrecen Egyetemi Kiadó, 2019)
Abstract. In the present work, we followed up the change of the land cover/land use of Beregovo Hills by high resolution satellite images. For the analysing of changes, we downloaded satellite images from Google Earth and Bing Maps published in 2005 and 2012. The study area was divided into polygons of different size and shape which were split into 10 categories of land cover. Then we compared the results of the two thematic maps.

Az elemzés néhány éves időhorizontjában a tájablak felszínborítása jelentősen módosult, hiszen a mintaterület közel egytizedén változott meg a foltok geometriája és földhasználata, ennek következtében a foltosztályok területe és a relatív területi arányok is eltolódtak. A legjelentősebb negatív irányú változásokat a szőlők és a gyümölcsösök kategóriákban határoztuk meg. Az extenzív művelésű, illetve felhagyott szőlők és gyümölcsösök területén elsősorban a spontán cserjésedő-erdősödő területek térnyerése a megfigyelhető. Az úthálózati elemek területi változásának vizsgálatát további bizonytalanságok terhelik, hiszen a 2012-es műholdfelvétel finomabb térbeli felbontással rendelkezik, így azon a keskenyebb, határozott nyomvonallal nem rendelkező talajutak is jól kivehetők. A burkolat nélküli utak beazonosíthatósága függ a használat gyakoriságától, mivel azok többsége a mezőgazdasági területeken található.
Keywords: űrfelvétel; Beregszászi-dombság; Google Earth; Bing Maps