A gazdasági entitás értékesítési költségeinek elszámolása és elemzése - Hidi M Petra; Гіді М Петра (Számvitel és Auditálás tanszék, 2025)
A gazdasági entitás értékesítési költségeinek elszámolása és elemzése. Szakdolgozat a felsőoktatás első (alapképzési) szintjéhez a 071 „Számvitel és adóügy” szakterületen. II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Beregszász, 2025. A szakdolgozat terjedelme 65 oldal, valamint tartalmaz: 13 táblázatot, 28 ábrát, 33 felhasznált irodalmat és 2 mellékletet. Kulcsszavak: számvitel, értékesítési költségek, elemzés, költségoptimalizálás Kft. A szakdolgozat célja az értékesítési költségek számviteli elszámolásának és gazdasági elemzésének elméleti megalapozása, valamint gyakorlati bemutatása a Kft. példáján keresztül. A dolgozat objektuma a Korlátolt Felelősségű Társaság számviteli rendszere. A dolgozat tárgya az értékesítési költségek elszámolásának és elemzésének elméleti és gyakorlati kérdésköre. A dolgozat bemutatja az értékesítési költségek gazdasági tartalmát, a nemzeti és nemzetközi számviteli szabályozásokat, elemzi a Kft. értékesítési költségeit, és javaslatokat tesz azok optimalizálására. A levont következtetések és ajánlások más gazdasági szereplők számára is hasznosíthatók lehetnek.

Резюме. Бухгалтерський облік та аналіз витрат на збут суб’єкта господарювання. Кваліфікаційна робота для здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування». Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, Берегове, 2025 р.Загальний обсяг кваліфікаційної роботи становить 65 сторінок і містить: 13 таблиць, 28 рисунків, 33 використаних джерела та 2 додатоків. Ключові слова: облік, витрати на збут, аналіз, оптимізація витрат, ТОВ. Метою дипломної роботи є теоретичне обґрунтування та практичне дослідження бухгалтерського обліку і економічного аналізу витрат на збут на прикладі ТОВ. Об’єктом дослідження виступає система бухгалтерського обліку ТОВ. Предметом дослідження є теоретичні і практичні аспекти обліку та аналізу витрат на збут. У роботі розкрито економічну сутність витрат на збут, наведено правові аспекти їх обліку відповідно до національних та міжнародних стандартів, проаналізовано витрати на збут підприємства, а також розроблено рекомендації щодо їх оптимізації. Запропоновані висновки та практичні поради можуть бути корисними для покращення фінансової ефективності підприємства та використовуватись іншими господарюючими суб’єктами.
Бухгалтерський облік та аналіз витрат на збут суб’єкта господарювання
A diplomamunka néhány fejezete olyan tényadatot tartalmaz, amelyeket nem lehet publikussá tenni, ezért azokat az intézmény kézirattárában lehet külön engedéllyel megtekinteni.
Keywords: számvitel; értékesítési költségek; elemzés; költségoptimalizálás; облік; витрати на збут; аналіз; оптимізація витрат