Külgazdasági tevékenység lényege, mint a számvitel objektuma - Loszkorih Gabriella; Лоскоріх Габріелла; Gabriella Loskorikh; Balla Dániel; Балла Данієл (II. RFKMF, 2024)
A gazdasági globalizáció dinamikus folyamatai és a számviteli, illetve elemzési rendszer nemzetközi szintű integrációja még aktuálisabbá teszi az Ukrajna külgazdasági tevékenységének területén végrehajtott tranzakciók elszámolásának problémáját. A külgazdasági tevékenység a modern gazdaság kulcsfontosságú eleme, különösen a globalizáció összefüggésében. Fontos szerepet játszik a gazdasági növekedés ösztönzésében, az új technológiákhoz, piacokhoz és erőforrásokhoz való hozzáférés biztosításában, valamint az ország versenyképességének fokozásában. A külgazdasági tevékenység egyik legfontosabb szempontja az említett területen végzett tranzakciók számvitele. Tekintettel a nemzetközi műveletek sokféleségére, fontos a számviteli és elemzési rendszer javítása a vállalat pénzügyi eredményeire, illetve pénzügyi helyzetére vonatkozó információk pontosságának biztosítása érdekében. Ez segít a megalapozott vezetői döntések meghozatalában és a további fejlesztési stratégiák meghatározásában. Tekintettel a globális piacok dinamikájára és a nemzetközi üzleti műveletek növekvő összetettségére, az információs technológia fejlődése, illetve a számviteli és elemzési folyamatok szabványosítása különösen fontos a nemzetközi színtéren való sikeres verseny szempontjából.
Зовнішньоекономічна діяльність як об'єкт бухгалтерського обліку
Foreign economic activity as an object of accounting
Keywords: külgazdasági tevékenység; számvitel