A fonott feladatsorok szerepe a lemorzsolódás csökkentésében matematikából - Végh Ágnes; Erdélyi Éva; Lőrincz Sándor (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A matematika tanulása feltételezi a korábban megszerzett tudás alkalmazását, tananyagát az egymásra épülés jellemzi. A középiskolai tudásról az egyetemre való belépéskor csak részben tudnak számot adni a hallgatók, ezért elterjedtek a felzárkóztató kurzusok, ahol általában rutinszerű feladatok megoldásával tanulnak. Az egyszerűsödő egyetemi tananyag oktatása, és a magántanárok is gyakran abba a hibába esnek, hogy gondolkodás nélkül alkalmaznak sémákat, amit jól begyakorolnak. A módszer pillanatnyi tudást ad, és a hallgatók hamar elfelejtik a megszerzett ismereteket a számonkérés után. A feladatmegoldó képességet, a korábban tanult tudás alkalmazásának sikerességét egyre több szakirodalom vizsgálja. Hosszú távon hatékony módszernek tekinthetők – a magyar matematikaoktatás spirális felépítését is követve – a változatos feladatsorokat alkalmazó módszerek. Kutatásunkban azt vizsgáltuk, hogy a felzárkóztató kurzuson átismételt középiskolai témakörökre mennyire emlékeznek a hallgatók, amikor a rá épülő tantárgyat kezdik tanulni. Az előadásban bemutatjuk, hogy az ún. fonott feladatsorok alkalmazása a tanulók felzárkóztatását jobban segíti, ami a lemorzsolódás csökkenéséhez is vezethet.

Abstract. Learning mathematics presupposes the application of previously acquired knowledge, its curriculum is characterized by building on each other. When entering the university, students can only remember their high school knowledge, which is why bridging courses are popular, where they usually learn by solving routine tasks. The teaching of the simplified university curriculum and private teachers often make the mistake of applying schemes without thinking, which they practice well. The method provides instant knowledge, and the students quickly forget most of it after the assessment. The ability to solve tasks and the success of applying previously learned knowledge are examined lately in the literature. In the long term, methods using varied task sets can be considered an effective method, following the spiral structure of Hungarian mathematics education. In our research, we examined how well the students remember the high school topics repeated in the bridging course when they start studying the subject based on it. In the presentation, we show that the so-called the use of interwoven tasks help students to catch up better, which can also lead to a decrease in dropout rates.
The role of interwoven task sets in mathematics for reducing dropout rates
Keywords: lemorzsolódáscsökkentés; matematika; fonott feladatsor; felzárkóztatás