Бухгалтерський облік й аналіз готівкових операцій суб’єкта господарювання - Черничко Дюла; Csernicskó Gyula (Кафедра обліку і аудиту, 2025)
A szakdolgozat témája a készpénzes műveletek számvitelének és elemzésének vizsgálata a Kft. példáján keresztül. A dolgozatban bemutatásra kerülnek a készpénzforgalom szervezésének elméleti alapjai, a pénztári fegyelem jogszabályi szabályozása, valamint a készpénz dokumentálásának és könyvelésének módszertani megközelítései. A kutatás keretében részletesen elemeztük a vállalkozásnál alkalmazott készpénzkezelési gyakorlatot, azonosítottuk a pénzeszközök csökkenésével, az elszámolási folyamatok alacsony szintű automatizálásával és a pénzáramlás nem hatékony tervezésével kapcsolatos problémákat. Külön figyelmet fordítottunk a pénzgazdálkodás hatékonyságának elemzésére pénzügyi mutatók, bevételek és kiadások struktúrája, készpénzforgás és pénztári limit betartása alapján. A kutatás eredményei lehetővé teszik konkrét ajánlások megfogalmazását a készpénzkezelés fejlesztésére, a belső ellenőrzés megerősítésére és a vállalkozás pénzügyi átláthatóságának növelésére.

Резюме. Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню бухгалтерського обліку та аналізу готівкових операцій на прикладі діяльності товариства з обмеженою відповідальністю. У роботі розкрито теоретичні основи організації готівкового обігу, нормативне регулювання касової дисципліни та методичні підходи до документування й обліку готівки. Проаналізовано сучасний стан ведення касових операцій на підприємстві, виявлено проблеми, пов’язані зі зменшенням готівкових залишків, недостатньою автоматизацією облікових процесів і неефективним плануванням грошових потоків. Особливу увагу приділено аналізу ефективності управління готівковими коштами на основі фінансових коефіцієнтів, структури надходжень і витрат, оборотності та дотримання ліміту каси. Результати дослідження дозволяють сформулювати конкретні рекомендації щодо вдосконалення обліку готівкових операцій, посилення внутрішнього контролю та підвищення прозорості фінансової діяльності підприємства.
A gazdasági entitás készpénzes elszámolásának számvitele és elemzése
A diplomamunka néhány fejezete olyan tényadatot tartalmaz, amelyeket nem lehet publikussá tenni, ezért azokat az intézmény kézirattárában lehet külön engedéllyel megtekinteni.
Keywords: készpénzes műveletek; számvitel; pénztár; pénztári fegyelem; elemzés; готівкові операції; бухгалтерський облік; каса; касова дисципліна; аналіз