Крос-культурне спілкування як чинник впливу на професійну англомовну комунікацію - Москаленко Олена; Moskalenko Olena („RIK-U” Kft., 2018)
Резюме. Інтернаціоналізація суспільства охопила авіаційну галузь, оскільки виконання трансатлантичних польотів зумовлює необхідність уведення крос-культурного діалогу. ІСАО зосереджує увагу на міжкультурній комунікації як важливому чинникові безпеки польотів. Крос-культурне спілкування за своєю природою – багатоаспектне. Пілоти літають у зарубіжних державах, перевозять пасажирів по всьому світу; диспетчери УПР, інженери з технічного обслуговування та інший персонал використовують технології, розроблені багатьма країнами. Люди взаємодіють один з одним, а також із продуктами інших культур. Поведінка та навколишні умови можуть бути передбачені доти, поки людина перебуває в межах власної культури.

Abstract. Operations during transatlantic flights predetermine the necessity of cross-cultural dialogue in English. ІСАО concentrates attention on cross-cultural communication as the important factor of safety of flights. Cross-cultural communication is multidimensional by nature. Pilots operate in the foreign states and airspace, carry passengers all over the world; the air traffic controllers, engineers of technical service and other personnel use the technologies, which were developed by foreign countries, that is why they need to communicate with personnel of other cultures. So, in order to develop English skills in multinational aviation community, the implementation of European English speaking clubs for students of flight specialties appears to be particularly effective.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2018/11/Multicult-Diversity_Book-of-Abstracts_23-10-2018.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006453
Keywords: спілкування; англомовна комунікація