Pedagógusok szülői elköteleződést erősítő képességének fejlesztése - Pusztai Gabriella; Bacskai Katinka; Ceglédi Tímea (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A nemzetközi tanulói teljesítménymérések, valamint az Országos kompetencia- mérés tapasztalatainak egyik, hosszú ideje változatlan megállapítása, hogy kiemelkedően nagy különbségek mutatkoznak Magyarországon az iskolák között a tanulók társadalmi háttér szerinti kompozíciójuk tekintetében (Bacskai 2015, Lak et al. 2019, Belinszki et al. 2020). Azok a pedagógusok, akik az alacsony társadalmi kompozíciójú iskolákban eredményt érnek el, munkájuk során első lépésben a hatékony oktatáshoz szükséges együttműködést teremtik meg a szereppartnerekkel, elsősorban az iskola közvetlen környezetét jelentő szülőtársadalommal (Imre 2017, Bacskai 2015, 2020, Pusztai 2020, Marton 2019, L. Ritók 2009, Lannert & Szekszárdi 2015), s csak ezután fordulhatnak a szűkebb értelemben vett pedagógusmunka, az oktatás és a képességfejlesztés felé. Előadásunkban bemutatjuk a MTA-DE-Családok és Tanárok Kooperációja Kutatócsoport kutató- és fejlesztőmunkáját, amely a pedagógusok és a pedagógus- hallgatók fejlesztését célozza annak érdekében, hogy munkájuk során támogatni tudják a szülők gyermeknevelési és iskolai eredményességet elősegítő tevékenységét, az iskola és a család együttműködését. A 2021 őszétől zajló kutató- fejlesztő munka eddigi eredményeit összegezzük, amelyek szisztematikus szakirodalom- elemzésen, problémafeltáró pedagógusinterjúk elemzésén, korábbi kutatások másodelemzésein, tanulói és szülői kérdőíves adatfelvételen, valamint jó gyakorlatok áttekintő elemzésén alapulnak.

Abstract. One of the long-standing and unchanged findings of international student performance measures and the National Assessment of Basic Competencies (NABC) is that there are exceptionally large differences between schools in Hungary in terms of students’ social background composition (Bacskai 2015, Lak et al. 2019, Belinszki et al. 2020). Teachers who succeed in schools with a low social background composition first establish the necessary cooperation with their partners, especially with the parents, who are the school's immediate environment, in order to provide effective education (Imre 2017, Bacskai 2015, 2020, Pusztai 2020, Marton 2019, L. Ritók 2009, Lannert & Szekszárdi 2015), and only after that can they turn to the more narrowly defined work of teachers, to teaching and to the development of skills. In this presentation, we will present the research and development work of the MTA- DE-Parent-Teacher Cooperation Research Group, which aims to develop teachers and teacher training students in order to help them to be prepared to support parents' activities to promote child-raising and school effectiveness, and school-family cooperation. The results of the research and development work carried out from autumn 2021 onwards are summarised, based on systematic literature reviews, analysis of exploratory teacher interviews, secondary analyses of previous research, survey of pupils and parents, and a summary review of good practices.
Developing teachers' capacity to strengthen parental engagement
Keywords: szülői bevonódás; pedagógusképzés; hátrányos helyzet