Learning English through news: a task-based approach to enhancing PR students’ media literacy - Inna Chemerys; Чемерис Інна; Csemerisz Inna (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2026)
Abstract. The article explores the integration of authentic English-language news content as a tool for enhancing media literacy and developing domain-specific communicative competence among students majoring in Public Relations. The focus is placed on implementing a Task-Based Language Teaching (TBLT) approach in combination with news analysis techniques within an ESP (English for Specific Purposes) framework. The study outlines the stages of an educational project that employed up-to-date headlines from authoritative sources as the basis for a sequence of tasks designed to build not only linguistic but also critical and professional skills. Through task completion, students practiced relevant vocabulary, conducted semantic and pragmatic headline analysis, identified forms of media framing and manipulation, and adapted authentic materials into various PR genres. Working with real-life media also contributed to fact-checking and cross-source comparison. The project encouraged the development of soft skills, including public speaking and analytical argumentation. The article presents the results of a student survey, which demonstrated increased motivation to learn English and a desire for continued engagement with current global issues through foreign-language media. Based on the findings, the author offers practical recommendations for enhancing ESP courses for communication-related fields, including the integration of digital tools, student-led media projects, and the systematic use of critical news analysis as an integral component of language instruction. The project highlights the value of combining language education with media analysis to prepare socially responsible, globally minded, and professionally competent graduates.

Резюме. У статті досліджено інтеграцію автентичного англомовного новинного контенту як інструменту для підвищення медіаграмотності та розвитку предметно-орієнтованої комунікативної компетенції серед студентів, які спеціалізуються на зв’язках з громадськістю. Акцент зроблено на впровадженні підходу викладання мови на основі завдань (TBLT) у поєднанні з методами аналізу новин у рамках ESP (англійської мови для спеціальних цілей). У дослідженні окреслено етапи освітнього проекту, в якому використовувалися актуальні заголовки з авторитетних джерел як основа для послідовності завдань, спрямованих на розвиток не лише лінгвістичних, а й критичних та професійних навичок. Шляхом виконання завдань студенти практикували відповідну лексику, проводили семантичний та прагматичний аналіз заголовків, визначали форми фреймінгу та маніпуляцій у ЗМІ, а також адаптували автентичні матеріали до різних жанрів PR. Робота з реальними ЗМІ також сприяла перевірці фактів та перехресному порівнянню. Проект сприяв розвитку м’яких навичок, включаючи публічні виступи та аналітичну аргументацію. У статті представлено результати опитування студентів, які продемонстрували підвищену мотивацію до вивчення англійської мови та бажання продовжувати займатися актуальними глобальними проблемами через іншомовні ЗМІ. На основі отриманих результатів автор пропонує практичні рекомендації щодо вдосконалення курсів англійської мови для спеціалістів у галузях, пов’язаних з комунікацією, включаючи інтеграцію цифрових інструментів, медіапроекти, що проводяться студентами, та систематичне використання критичного аналізу новин як невід’ємного компонента мовної освіти. Проєкт підкреслює цінність поєднання мовної освіти з медіааналізом для підготовки соціально відповідальних, глобально мислячих та професійно компетентних фахівців.

A tanulmány az autentikus angol nyelvű hírtartalmak integrálását vizsgálja mint a médiaműveltség fejlesztésének és a PR-szakos hallgatók szakterület-specifikus kommunikatív kompetenciájának erősítését szolgáló eszközt. A fókusz a feladatközpontú nyelvoktatási megközelítés (Task-Based Language Teaching, TBLT) alkalmazásán van, amely a hírelemzés technikáival kombinálva, az ESP (English for Specific Purposes – szaknyelvi angol) keretében valósul meg. A kutatás bemutatja egy olyan oktatási projekt szakaszait, amely naprakész, autentikus forrásokból származó hírcímeket használt fel egy olyan feladatsor alapjaként, amely nemcsak a nyelvi, hanem a kritikai és szakmai készségek fejlesztését is célozta. A feladatok elvégzése során a hallgatók gyakorolták a releváns szókincset, szemantikai és pragmatikai szempontból elemezték a hírcímeket, azonosították a médiakeretezés és a manipuláció formáit, valamint az autentikus anyagokat különböző PR-műfajokhoz igazították. A valós médiatartalmakkal való munka hozzájárult a tényellenőrzési készségek fejlődéséhez és a források közötti összehasonlításhoz is. A projekt ösztönözte az úgynevezett soft skillek – többek között a nyilvános beszéd és az analitikus érvelés – fejlesztését. Emellett a tanulmány egy hallgatói kérdőíves felmérés eredményeit foglalja össze, amelyek nagyobb angoltanulási motivációt és az aktuális politikai kérdésekkel való további, idegen nyelvű médián keresztül történő foglalkozás iránti igényt mutattak. Az eredmények alapján a szerző gyakorlati ajánlásokat fogalmaz meg a kommunikációs területekhez kapcsolódó ESP-kurzusok fejlesztésére, beleértve a digitális eszközök integrálását, a hallgatók által irányított médiaprojektek megvalósítását, valamint a kritikai hírelemzés szisztematikus alkalmazását mint a nyelvoktatás szerves részét. A projekt rámutat arra, hogy a nyelvoktatás és a médiatudatosság elemzésének ötvözése hozzájárul a társadalmilag felelős, globális szemléletű és szakmailag felkészült szakemberek képzéséhez.
Вивчення англійської мови через аналіз новин: завданнєво-орієнтований підхід до формування медіаграмотності майбутніх фахівців із PR
Angol nyelvtanulás hírek segítségével: feladatalapú megközelítés a PR-szakos hallgatók médiaműveltségének fejlesztésére
Teljes kiadvány: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/view/11/20
Keywords: authentic news; media literacy; English for Specific Purposes; public relations