Mit neveznek nyelvjárásnak a kárpátaljai magyar iskolákban? - Dudics Lakatos Katalin; Дудич-Лакатош Катерина; Dudych-Lakatosh Kateryna („RIK-U” Kft., 2018)
A magyar anyanyelvoktatás kiemelt célja (Magyarországon és Kárpátalján is) a standard elsajátíttatása. Hosszú évtizedeken keresztül ez a cél anélkül lebegett előttünk, hogy az iskolába kerülő magyar anyanyelvű gyerekek otthonról hozott, elsődlegesen elsajátított beszélt nyelvváltozatát nem vettük figyelembe. Ez a nyelvváltozat pedig a legtöbb esetben valamely nyelvjárás, mely a határon túli magyarok esetében az államnyelvből kölcsönzött elemekkel tarkított. A 90-es, 2000-es években mind Magyarországon, mind Kárpátalján bekövetkezett szemléletváltás lényege az, hogy a már birtokolt, magabiztosan használt anyanyelvváltozatokra építve próbáljuk a standardot elsajátíttatni az iskoláinkban, ugyanakkor felhívni a figyelmet a különböző nyelvváltozatok funkcióira, kiemelve létjogosultságukat [1; 3; 5; 8]. Ez a szemlélet érvényesül a 2005-ben megjelent Magyar nyelv tanterv [6] egészében, mely azóta ugyan többször átdolgozásra került, de a hozzáadó szemléleten (elvileg) nem változtattak.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2018/11/Multicult-Diversity_Book-of-Abstracts_23-10-2018.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006453
Keywords: Kárpátalja; nyelvjárás; magyar iskola