Kiemelt figyelmet igénylő gyermekek az óvodai nevelésben – fókuszban a Jászsági kistérség - László Kinga (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A hátrányos helyzetű településeken egyre nagyobb számban vannak jelen a különleges bánásmódot igénylő gyermekek, ezáltal még inkább előtérbe kerül az integráció, mely valódi kihívás a pedagógusok számára. ,,Az integrált nevelés általános értelemben azt a célt tűzi ki, hogy minden gyermek – függetlenül attól, hogy valamely sérülés vagy egyéb ok következtében fejlődése akadályozott – megkülönböztetés és elkülönítés nélkül vehessen részt az intézményes nevelésben.” (Mesterházy, 2000:59) Témaválasztásom az integráció vizsgálatára esett a Jászfelsőszentgyörgyi Óvodában. Az intézményben 61 fős gyermeklétszámot tekintve 97%-ban roma gyermekek járnak. Ezen gyermekek szociálisan hátrányos környezetből érkeznek, kiknek első szocializációs színterük az óvoda. Dolgozatom célja volt, hogy bemutassam a jelenlegi helyzetet. Vizsgálatom során 9 jászsági óvodai intézményt választottam, melynek intézményvezetői, óvodapedagógusai, gyógypedagógusai segítették munkámat. Az empirikus kutatási adatok tükrében számos javaslat megfogalmazható az integrációs folyamat kapcsán a minél hatékonyabb óvodai nevelés érdekében.

Abstract. The growing number of children with special needs in disadvantaged municipalities is making integration an even greater challenge for teachers. "In general terms, integrated education aims to ensure that all children, regardless of whether they have a disability or other cause of developmental impairment, can participate in institutional education without discrimination or segregation." (Mesterházy, 2000:59) I have chosen to study integration in Jászfelsőszentgyörgy Kindergarten. The institution has 61 children and 97% of them the Roma children. These children come from socially disadvantaged backgrounds and the kindergarten is their first place of socialisation. The aim of my thesis was to describe the current situation. During my research I chose 9 kindergartens inJászság, whose directors, kindergarten teachers and special education teachers helped me in my work. In the light of the empirical research data, a number of suggestions can be made in relation to the integration process in order to improve the efficiency of kindergarten education.
Children with special needs in pre-school education – focus on the Jászság region
Keywords: hátrányos helyzet; integráció; óvoda; különleges bánásmód