Termálfürdők szolgáltatásainak elemzése a Beregszászi járásban - Birtók Vanessza; Бірток Ванесса; Birtók Ferenc; Berghauer Sándor; Бергхауер Олександр (II. RFKMF, 2024)
Kárpátalja jelentős természeti potenciállal és kiemelkedően fontos egészségturiszikai adottságokkal rendelkezik. A természet különleges vonzereje – főként a termál és ásványvízforrásokon alapszik. A természetes gyógyforrások, beleértve a termálvizeket is, fontos szerepet játszanak Kárpátalja egészségturizmusában. [1; 2] A Kárpátalján található termálfürdők közül néhány ismertebb a Beregszászi járás területén található: Mezőkaszonyi Termálfürdő – Iváncsó Birtok, Eco Termál, Pacsirta Termálfürdő, Zakarpattya Sportkomplexum és Teplica szanatórium. Ezeknek a fürdőhelyeknek fő vonzereje a termálvíz, így kihasználva a hévíz iránti fokozott belföldi keresletet és annak gyógyító tulajdonságait az egészségturizmus kiemelt célpontjai. A COVID-19 világjárvány kitörésének kezdetéig az említett helyek egyre népszerűbbé váltak a környező országokból érkező látogatók körében is. Az elmúlt két évben viszont az ország nemzetközi turizmusát beárnyékolta az orosz agresszió, ennek következtében jelenleg az egészségturisztikai szolgáltatások csaknem teljes mértékben a belföldi turisták körére összpontosulnak, alkalmazkodva a háborús helyzethez.
Аналіз послуг термальних купалень Берегівського району
Analysis of the thermal baths’ services in the Berehove district
Keywords: termálvíz; termálfürdők; Kárpátalja; Beregszászi járás