Психологічна безпека як складова саморегуляції у стресових ситуаціях - Ольга Томашевська; Наталія Глебова (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Актуальність. У сучасних умовах підвищеного рівня стресу (війна, соціальна нестабільність, професійне навантаження) особливої ваги набуває здатність людини зберігати психологічну рівновагу. Почуття безпеки виступає базовою умовою для ефективної саморегуляції, підтримання внутрішніх ресурсів та запобігання вигоранню. Без відчуття внутрішньої безпеки механізми саморегуляції не можуть повноцінно функціонувати, а стрес сприймається як загроза, а не виклик. Мета дослідження Визначити роль психологічної безпеки як чинника ефективної саморегуляції особистості у стресових ситуаціях. Основний змість • Психологічна безпека – це суб’єктивне відчуття захищеності, довіри до себе й світу, яке знижує рівень тривоги та активізує адаптаційні ресурси. • Саморегуляція – це здатність свідомо керувати своїми емоціями, поведінкою та станами для досягнення стабільності. • Взаємозв’язок: внутрішнє відчуття безпеки знижує емоційне напруження, розширює можливість для усвідомлених рішень, підвищує контроль над реакціями. «Особистість розвивається лише у кліматі психологічної безпеки, де людина може приймати себе без страху осуду» – К. Роджерс. Практичний аспект • Техніки розвитку психологіної безпеки: дихальні вправи, техніки майндфулнес, тілесна усвідомленість, практика «я-висловлювань». • У професійній діяльності психолога чи педагога це особливо важливо для профілактики емоційного виснаження та підтримання ефективної взаємодії з іншими. Висновки Психологічна безпека є важливим регулятором поведінки в умовах стресу, визначаючи рівень адаптивності, стресостійкості та здатності до відновлення. Розвиток психологічної безпеки – це шлях до зміцнення саморегуляції, внутрішньої стійкості та професійного благополуччя.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: психологічна безпека; стресові ситуації; саморегуляція