Termelési készletek számvitele, elemzése, auditálása a vállalkozásnál - Misák Viktória; Мишак Вікторія (Számvitel és Auditálás tanszék, 2025)
A „Termelési készletek számvitele, elemzése, auditálása a vállalkozásnál” című szakdolgozat célja a termelési készletek gazdasági szerepének átfogó vizsgálata, valamint a készletgazdálkodással kapcsolatos számviteli, elemzési és auditálási gyakorlat bemutatása a Kft. példáján keresztül. A tanulmány központi kérdése, hogy miként valósítható meg a készletek hatékony nyilvántartása, elemzése és ellenőrzése a vállalkozások pénzügyi teljesítményének javítása érdekében. A dolgozat három fő fejezetből áll. Az első fejezet elméleti keretet nyújt a termelési készletek kezeléséhez kapcsolódó számviteli, jogszabályi és nemzetközi összehasonlítások bemutatásával. A második fejezet a Kft. gazdasági tevékenységét és készletgazdálkodási gyakorlatát ismerteti, különös tekintettel a GAAP szerinti értékelésre és az optimalizálási lehetőségekre. A harmadik fejezet az auditálási folyamatokra fókuszál, bemutatva a készletellenőrzés szervezését, a lehetséges hibákat és azok kezelését, valamint fejlesztési javaslatokat fogalmaz meg. A kutatás során empirikus és összehasonlító módszereket alkalmaztam, felhasználva az ukrán és nemzetközi számviteli standardokat, valamint gyakorlati adatokat a vállalkozástól. Az elemzések alapján megállapítható, hogy a korszerű készletgazdálkodási és auditálási gyakorlatok jelentősen hozzájárulnak a vállalkozások pénzügyi stabilitásához és versenyképességéhez. A dolgozat eredményei hasznos útmutatást nyújtanak a kis- és középvállalkozások számára a készletek hatékonyabb kezeléséhez, és hozzájárulnak a számviteli politika és belső kontrollrendszer fejlesztéséhez.

Резюме. Метою дипломної роботи «Бухгалтерський облік, аналіз та аудит виробничих запасів на підприємстві» є дослідження економічної ролі виробничих запасів та представлення практики обліку, аналізу та аудиту, пов'язаної з управлінням запасами на прикладі ТОВ. Центральне питання дослідження - як впровадити ефективний облік, аналіз та контроль запасів з метою покращення фінансових результатів діяльності підприємства. Робота складається з трьох основних розділів. У першому розділі викладено теоретичні основи шляхом представлення бухгалтерського, правового та міжнародного порівняння, пов'язаного з управлінням виробничими запасами. Другий розділ описує господарську діяльність та практику управління запасами ТОВ з акцентом на оцінці та можливостях оптимізації згідно з GAAP. Третій розділ присвячений процесам аудиту, опису організації контролю запасів, потенційним помилкам та їх усуненню, а також пропозиціям щодо вдосконалення. У дослідженні застосовувалися емпіричні та порівняльні методи з використанням українських та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, а також практичних даних компанії. На основі проведеного аналізу можна зробити висновок, що сучасна практика управління запасами та аудиту значною мірою сприяє фінансовій стабільності та конкурентоспроможності підприємств. Результати даної дипломної роботи надають корисні рекомендації для малих і середніх підприємств щодо більш ефективного управління запасами та сприяють вдосконаленню облікової політики і систем внутрішнього контролю.
Бухгалтерський облік, аналіз та аудит виробничих запасів на підприємстві
A diplomamunka néhány fejezete olyan tényadatot tartalmaz, amelyeket nem lehet publikussá tenni, ezért azokat az intézmény kézirattárában lehet külön engedéllyel megtekinteni.
Keywords: termelési készletek; számvitel; elemzés; auditálás; vállalkozás; виробничі запаси; бухгалтерський облік; аналіз; аудит; підприємство