Tanösvény kialakításának lehetősége a beregardói Perényi Kastélypark területén - Csijpes Viktória; Чійпеш Вікторія (Biológia és Kémia Tanszék, 2024)
A városi területek zöldfelületeinek megőrzése és fejlesztése napjainkban kiemelt jelentőséggel bír a városi élő környezet minőségének javítása és a lakosság számára biztosított kikapcsolódási lehetőségek szempontjából. A parkok, kertek és zöldterületek nem csupán esztétikai élményt nyújtanak, hanem fontos szerepet töltenek be a biodiverzitás megőrzésében, az ökológiai egyensúly fenntartásában és a városi lakosság számára nyújtott környezeti szolgáltatásokban. Diplomamunkám a Beregardói Perényi Zsigmond Kastélypark (ma Perényi Kultúrkúria) tanösvényének kialakítására összpontosít, egy városi zöldterületen, ahol a a biológiai oktatás és a környezeti nevelés egyaránt lehetőséget kaphat. A Perényi Park egy olyan oázis a város területén, amely számos lehetőséget rejt magában az élővilág megismerésére és a természettel való közvetlen kapcsolat kialakítására. A területén kialakítható tanösvény célja a Park növényi sokféleségének bemutatása, az ökológiai folyamatok élményalapú oktatása és a környezeti nevelés elősegítése. A parkban elhelyezhető információs táblákon és interaktív pontokon keresztül a látogatók megismerhetik a park különböző helyeit és az ott előforduló a növény- és állatfajokat, valamint a park, mint mesterséges ökoszisztéma működését. Diplomamunkám során részletesen jellemzem a Perényi Park kialakulását, területét. Bemutatom a tanösvény kialakításának folyamatát, és kiemelem a park élővilága biológiai sokféleségének fontosságát a városi környezetben. A kutatásomban alkalmazott módszerek és az elért eredmények részletes ismertetése mellett javaslatokat szeretnék tenni a park jövőbeli fejlesztésekre és kutatásának további irányaira. A Perényi Zsigmond Park tanösvénye izgalmas lehetőséget kínál a városi zöldterületek oktatási és környezeti nevelési szempontból történő kihasználására, és reményeim szerint munkám hozzájárul a városi parkok hasonló projektekhez történő sikeresebb kialakításához és fenntartásához.
Можливості створення навчальної стежки на території парку Перені у місті Берегове
Keywords: Perényi-park; fásszárú növények; tanösvény; botanikai kompetenciák