Jogokról és lehetőségekről az új ukrán oktatási törvény 7. cikkelye kapcsán - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége, 2018)
Amióta 2017. szeptember 5-én Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa (parlament- e) megszavazta az, "Ukrajna törvénye az oktatásról" című jogszabályt éles vita bontakozott ki annak 7. cikkelyéról, amely az oktatás nyelvét Szabályozza. A törvény gyakorlatilag az elemi iskolai (általános iskola alsó tagozat, azaz 4. osztály) szintjére szorítja vissza az ukrajnai nemzeti ki- sebességek anyanyelvi oktatását az 5. osztálytól kezdve csupán annyi engedményt tesz a jogalkotó, hogy egy vagy néhány tantárgy két vagy több nyelven is oktatható államnyelven, angol nyelven, az Európai Unió más hivatalos nyelvein.
http://real.mtak.hu/77936/1/egyutt_2018_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008714
Keywords: Kárpátalja; oktatási törvény; Ukrajna; kárpátaljai magyarok