Лінгвокогнітивні та дидактичні аспекти міжкультурної комунікації у сфері бізнесу - Врабель Томаш; Tomash Vrabel; Vrábely Tamás (Видавництво Закарпатського державного університету, 2011)
Резюме. Стаття присвячена проблемі міжкультурної професійної комунікативної взаємодії у сфері бізнесу Аналізуються лінгвістичні й соціопсихологічні знання про іншомовне суспільство, їх вплив на розвиток міжкультурної ділової комунікації, а також дидактична проблема передачі цих знань студентам ВНЗ. Автор доходить висновку, що університетський курс іноземної мови повинен бути комунікативним за характером, оскільки його завдання визначаються когнітивними і пізнавальними проблемами спеціалістів відповідного профілю, формують перцептивну готовність до ефективної міжкультурної ділової комунікації і, відповідно, до міжнародного професійного співробітництва.

Abstract. The article deals with the problem of cross-cultural professional communicative interaction in the sphere of business. The author analyses the linguistic and socio-psychological knowledge of society abroad, their injluence on the development of cross-cultural business communication, as well as the didactic problem of communicating this knowledge to university students. The following conclusion is made: a university foreign language course should be communicative in character for its tasks are determined by cognitive and epistemological issues of specialists of a particular profession; they form the perceptive readiness to effective cross-cultural business communication and, consequently, to international professional cooperation.
Keywords: міжкультурна ділова комунікація; лінгвістичні знання; соціопсихологічні знання; комунікативна свідомість; професійна компетенція; комунікативна поведінка