Nagyszőlősi járás - Izsák Tibor; Іжак Тібор; Izhak Tibor (Dialóg Campus Kiadó, 2009)
A Nagyszőlősi járás Kárpátalja déli részén fekszik, északon határos az Ilosvai, keleten a Huszti, nyugaton a Beregszászi járásokkal. A járás déli részén húzódik az ukrán-román államhatár, délnyugaton pedig az ukrán-magyar határ. A járás területén két határátkelő működik - a tiszaújlaki - Magyarország felé, és a nevetlenfalui - Románia felé. A Nagyszőlősi járás területe 0,7 ezer km2, ami Kárpátalja területének 5,4%-a. Nagyszőlős, a járás székhelye 107 kilométerre helyezkedik el a megye székhelyétől, Ungvártól, valamint 15 kilométerre az államhatártól. A járás területének nagy része, csaknem teljesen sík vidék, a Kárpátaljai- alföldön helyezkedik el, csak északkeleti és keleti részét érintik a Vulkanikusgerinc délnyugati lejtői. Legmagasabb pontja nem éri el az ezer métert - Kőrishegy, 826 m. A domborzat enyhén lejt keletről nyugati irányban, amelyet a folyóvizek folyásiránya is jelez. A síkvidékből helyenként különálló dombok emelkednek ki (Hömlöc, Fekete-hegy). Különleges, vulkanikus keletkezésű domborzati objektum a nagyszőlősi Fekete-hegy, amely a helyenként felszínre törő andezitekből és riolitokból tevődik össze. A vidék gyakori szeizmikus tevékenység területe.
Keywords: Nagyszőlősi járás; gazdaság