Бухгалтерський облік, аналіз та оподаткування операцій з виробничими запасами суб’єкта господарювання - Савицька Біанка; Szavicka Bianka (Кафедра обліку і аудиту, 2025)
Резюме. Бухгалтерський облік, аналіз та оподаткування операцій з виробничими запасами суб’єкта господарювання. Кваліфікаційна робота на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за освітньою програмою «Облік і оподаткування». Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ. м. Берегове, 2025. Ключові слова: облік, виробничі запаси, аналіз, оподаткування, суб’єкт господарювання. Загальний обсяг кваліфікаційної роботи – 124 сторінки. Робота містить 16 таблиць, 9 рисунків, 52 використані джерела та 9 додатків. Метою дослідження є комплексне вивчення організаційних, методичних та нормативно-правових аспектів обліку, аналізу та оподаткування операцій з виробничими запасами на рівні підприємства. У роботі досліджено особливості ведення обліку запасів, порядок їх оцінки при надходженні та вибутті, а також здійснено фінансово-аналітичну оцінку ефективності використання запасів на основі динаміки ключових показників. Об’єктом дослідження виступає фінансово-господарська діяльність ТОВ, що функціонує у сфері деревообробної промисловості. Предметом дослідження є методичні підходи до організації обліку, оцінки, аналізу та ефективного використання виробничих запасів, а також їх вплив на фінансові результати підприємства. Практичне значення роботи полягає у розробці обґрунтованих рекомендацій щодо вдосконалення системи обліку та управління запасами з урахуванням специфіки діяльності підприємства, що дає змогу підвищити точність облікової інформації, покращити ресурсне забезпечення виробництва та сприяти підвищенню економічної ефективності діяльності суб’єкта господарювання.

A gazdasági entitás termelési készletével végzett műveletek számvitele, elemzése és adózása. Szakdolgozat az első (alapképzési) felsőfokú végzettség megszerzésére a „Számvitel és adóügy” alapképzési program keretében. II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Beregszász, 2025. Kulcsszavak: számvitel, termelési készletek, elemzés, adózás, gazdálkodó szervezet. A szakdolgozat teljes terjedelme 124 oldal. A kutatás 16 táblázatot, 9 ábrát, 52 felhasznált forrást és 9 mellékletet tartalmaz. A dolgozat célja a vállalati szinten zajló termelési készletekkel kapcsolatos műveletek számviteli, módszertani és jogszabályi sajátosságainak átfogó vizsgálata. A dolgozat feltárja a készletek nyilvántartásának jellemzőit, azok beérkezésének és kivezetésének elszámolási rendjét, valamint pénzügyi mutatók alapján elemzi a készletgazdálkodás hatékonyságát. A kutatás tárgya a Kft. pénzügyi-gazdasági tevékenysége, amely a fafeldolgozó ipar területén működik. A kutatás tárgyköre a termelési készletek elszámolásának, értékelésének, elemzésének és hatékony felhasználásának módszertani megközelítéseit foglalja magában, valamint ezek hatását a vállalkozás pénzügyi eredményességére. A dolgozat gyakorlati jelentősége abban rejlik, hogy megalapozott ajánlásokat fogalmaz meg a készletgazdálkodás és számviteli nyilvántartás fejlesztésére a vállalkozás tevékenységi sajátosságainak figyelembevételével. Ez hozzájárul a számviteli adatok pontosságának javításához, a termelés erőforrásellátásának optimalizálásához és a gazdálkodó szervezet gazdasági hatékonyságának növeléséhez.
A gazdasági entitás termelési készletével végzett műveletek számvitele, elemzése és adózása
A diplomamunka néhány fejezete olyan tényadatot tartalmaz, amelyeket nem lehet publikussá tenni, ezért azokat az intézmény kézirattárában lehet külön engedéllyel megtekinteni.
Keywords: облік; виробничі запаси; аналіз; оподаткування; суб’єкт господарювання; számvitel; termelési készletek; elemzés; adózás; gazdálkodó szervezet