A katonaszolgálat emlékei a kéziratos füzetekben - Gál Adél; Гал Одел; Adel Gal (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-Valerij Padjak, 2013)
Jelen munka a néprajzi kutatás egy új irányával, a népi írásbeliség vizsgálatával foglalkozik, mely irány a kultúra fontos része. A tanulmány tárgya egy salánki lakos, Gaál Frigyes katonaszolgálat alatt keletkezett kéziratos két füzete. A kéziratokban 75, többnyire saját költésű verset, levelet találunk, melyeket a népi életforma, és a szerző szemlélete tesz érdekessé. A szövegekben fellelhető információk pedig adalékul szolgálnak a történelmi események még teljesebb megértéséhez.

Abstract. The present paper examines a novel aspect of folk literacy within the ethnographical research, which is an important part of the culture. The main theme of the study is Frigyes Gaal’s handwritten notebooks, which were written during the military service. The manuscripts contain 75 poems and letters. They are made interesting by the popular lifestyle portrayed and the approach of the author. Information found in the text contributes to a more complete understanding of the historical events.
Пам’ятки військової служби в рукописних джерелах
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/157029
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/ActaAcBereg2013_2.pdf
Keywords: katonaszolgálat; kéziratos füzetek; népi írásbeliség; Gaál Frigyes