Akik a magyar nyelvet fenntartják: magyarok és magyar anyanyelvűek Kárpátalján - Molnár József; Молнар Йосип; Molnár D. István; Молнар Д. Стефан; Stefan Molnar D. (MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság-Hodinka Antal Intézet, 2010)
A fejezet rövid áttekintést nyújt a kárpátaljai magyar nemzetrész jelenlegi demográfiai helyzetéről a tények és statisztikai adatok tükrében. A rendszerváltást követő szűk két évtizedben a megelőző szovjet korszakhoz képest jelentősen emelkedett a témakörrel foglalkozó írások száma, bár a napvilágot látott kiadványok listája jóval szerényebb az erdélyi, vagy a szlovákiai nemzettársak megfelelőinél.
https://mek.oszk.hu/14400/14405/14405.pdf https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130282
Keywords: Kárpátalja; népességföldrajzi viszonyok; kárpátaljai magyarok; migráció