Прагматичні аспекти перекладу у світлі міжкультурної комунікації - Врабель Томаш; Vrábely Tamás; Tomash Vrabel (РВВ КДПУ ім. В. Вінниченка, 2011)
Резюме. Стаття присвячена вивченню перекладу як основного механізму міжкультурної комунікації. Текст розглядається як джерело культурологічної інформації. Під час перекладу текстів з конкретної національної культури впливу піддається не лише мова перекладу, яка запозичує слова-реалії з культури, але й сама культура.

Abstract. The article is devoted to the study of translation as the main mechanism of cross-cultural communication. Text is viewed as the source of cultural information. In the process of translating texts from a particular culture not only the target language, borrowing realia from another culture, is influenced, but also the culture itself.
Keywords: міжкультурна комунікація; культурологічна інформація; механізм міжкультурної комунікації; переклад; комунікативно-прагматична еквівалентність; комунікативна інтенція; культурологічні фактори