Az ukrán–orosz nyelvi háború és a kárpátaljai magyarság - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (Lucidus Kiadó, 2006)
Az 1991-ben függetlenné vált Ukrajna nyelvi helyzete a szuverenitás másfél évtizedében folyamatosan változásban, mozgásban van. A fiatal ukrán állam nemzetiségi és nyelvi szempontból északkelet-délnyugati irányban gyakorlatilag kettéválik a nagyrészt homogén ukrán nyelvű észak-északnyugati, illetőleg a jelentős orosz nyelvű lakossággal rendelkező déli-délkeleti régióra. A nyelvi megosztottság egyben politikai felezést is jelent: a független Ukrajna története során megrendezett valamennyi eddigi választáson az tapasztalható, hogy a nyelvi törésvonal egyben politikai szakadékot is jelent az ország két része között. Az ukrán-orosz nyelvi vita, valamint az ország ilyen irányú és mértékű kettészakadásának gyökere a történelembe nyúlik.

Abstract. The linguistic situation in Ukraine can be described by drawing a Northeast-Southwest line: north o f which the Ukrainian language dominates and the Russian south o f it. Since Russian language is not taught in Hungarian schools in Ukraine and they lack the conditions to teach the state language the majority o f the Hungarian population has no chance at all to study either the Ukrainian or the Russian language. Therefore the greatest victim o f the Ukrainian-Russian linguistic fight is the Hungarian minority.
The Ukrainian-Russian Linguistic War and Hungarian Nationals in Ukraine
http://real.mtak.hu/25148/1/2006_2007_Az_ukran_orosz_nyelvi_haboru_es_a_karpataljai_magyarsag_u.pdf
Keywords: ukrán-orosz nyelvi háború; Kárpátalja; kárpátaljai magyarság