Bary Gyula (1880-1951) - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (Kárpátaljai Református Egyház, 2018)
Az alig másfél évtizede magunk mögött hagyott 20. század tele van számunkra alig ismert vagy teljesen ismeretlen magyar felmenőkkel, azok történeteivel, akik tevékenyen cselekedtek annak érdekében, hogy a Csehszlovákiához került északkelet-magyarországi vidék népe megtarthassa magyar identitását és református hitét. Ezen elfeledett személyek közé tartozik Bary Gyula is, akit még a királyi Magyarország idejében szenteltek református lelkésszé, majd a csehszlovák időszak húsz évét végigszolgálva 1944-ben a Szovjetunió fennhatósága alá került vidéken találta magát. Életének hetvenegy éve alatt háromszor váltottak fölötte államiságot, miközben ő csak teológiai tanulmányainak éveire hagyta el Bereg megye területét. Alábbiakban Bary Gyula református lelkész életének vázlatos történetét olvashatják, amit írásos forrásokkal alá tudtunk támasztani.
Nagyberegi református lelkész és a Beregi Egyházmegye esperese
Keywords: Bary Gyula; Nagyberegi református lelkész