Nyelv, oktatás és nyelvhasználat összefüggéseiről egy empirikus kutatás adatainak tükrében - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (KMPSZ, 2017)
A cikk beszámol 2016 nyarán Tandem 2016 címmel 5 kutatóintézet együttműködésében végzett kérdőíves szociológiai vizsgálat eredményeiről Kárpátalján. A kutatás Kárpátalja lakosságának együttélési viszonyait vizsgálta különös tekintettel az ukrán és magyar lakosságra. A kérdőív ezen belül kitért a lakosság általános helyzetének, nyelvhasználatának, értékrendjének, társadalmi közérzetének, migrációs tapasztalatainak felmérése, valamint Magyarország Kárpátalja-politikájának értékelésére.
https://kmpsz.uz.ua/images/files/kozoktatas/kozoktatas20172-3.pdf
Keywords: nyelv; oktatás; szociológiai vizsgálat; nyelvhasználat