A magyar nyelv változatainak oktatásához kapcsolódó kutatások legújabb eredményeiről - Csurmán-Puskás Anikó; Чурман-Пушкаш Аніко; Churman Puskas Aniko; Молнар Єва; Molnár Éva (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
A VII. Dialektológiai Szimpozion, amelyet 2023. augusztus 22–23. között rendeztek meg Kárpát-medencei területi nyelvváltozatok napjainkban címmel Szombathelyen, méltó folytatása volt annak a több, mint négy évtizedes szakmai hagyománynak, amely a magyar dialektológia tudományos közösségét időről időre egybegyűjti. A 2024-ben megjelent kötet az ott elhangzott előadások írott változatát tartalmazza, s a tematikai sokszínűség és módszertani gazdagság révén hűen tükrözi a magyarországi és határon túli nyelvjáráskutatás aktuális állapotát, dilemmáit és irányait. A gyűjteményben helyet kapott Juhász Dezső, Vörös Ottó, Sándor Anna és Kolláth Anna plenáris előadásának szerkesztett változata, A nyelv térbeli változatosságának alternatív megközelítései című műhely (szervezője Szabó Gergely) és a szekciók előadásai is. A tanácskozás második napján szervezett kerekasztal-beszélgetés során elhangzott gondolatokat, megfogalmazott tapasztalatokat és célokat is olvashatják az érdeklődők.Jelen ismertetőben ugyan csak néhány írást emelünk ki ezek közül részletesebben, de így is ízelítőt adhatunk a dialektológiai kutatások változatosságáról.A bevezető (Előszó) és Kiss Jenő üzenete alapján egyértelmű, hogy a szimpozion nem csupán tudományos fórum, hanem közösségépítő, hagyományőrző és -alakító esemény is (9–10. o.).Az esemény jelentőségét tovább növeli, hogy a hat ország kutatóit felsorakoztató előadássorozat mind térben, mind módszertanban új szempontokat hozott be a magyar dialektológiai gondolkodásba. Gréczi-Zsoldos Enikő a zárszóban szintén hangsúlyozza a közös gondolkodás és a tudományos diskurzus értékét, különösen a fiatal kutatók bevonásának fontosságát emelve ki.A nyelvjárásokkal kapcsolatos attitűdök, vélekedések és azok oktatási kontextusban való megjelenése a kötet egyik hangsúlyos tematikai vonala, hiszen a kerekasztal is e témakör köré szerveződött. Ezek a kutatások jól mutatják, hogy a dialektológia egyre inkább kilép a szűken vett rendszertani keretből, és kapcsolódik a társadalomnyelvészethez.
Czetter Ibolya – Hajba Renáta –Tóth Péter (szerk.): VII. Dialektológiai Szimpozion (Szombathely, 2023. augusztus 22–23.)Szombathely: Savaria University Press, 2024, 479 o.
Teljes kiadvány: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/view/9
Keywords: magyar nyelv változatai; oktatás; Dialektológiai Szimpozion