Két nyelv - két világ? Kárpátaljai beszélők tapasztalatai az egyéni kétnyelvűségről életútinterjúk és nyelvi önéletrajzok alapján - Bányász Dorotea; Баняс Доротеа (Filológia tanszék, 2025)
A két és többnyelvűség Kárpátalján valóban összetett jelenség, amely szorosan összefonódik a politikai, történelmi, vallási és kulturális sajátosságokkal. A terület nagyon sok nemzetiséget tart számon, magyar, ukrán, orosz, ruszin, román és más kisebbségek együttélése hosszú évek során különféle nyelvpolitikai kihívásokkal és alkalmazkodási folyamatokkal járt.
Дві мови — два світи? Особистий досвід закарпатських мовців щодо двомовності на основі біографічних інтерв'ю
Keywords: nyelvi identitás; nyelvhasználat; életútinterjú; Kárpátalja