Rizikófaktorok szerepének kimutatása a kardiológiai betegségek kialakulásában Mezővári, Borzsova és Halábor községekben (Beregszászi járás) - Nagy Adrienn; Надь Адріен (Biológia és Kémia Tanszék, 2021)
A munka célja az volt, hogy kutatásaim által minél többet megtudjak az érintett településeken, a lakosság körében melyek azok a vezető helyet elfoglaló rizikócsoportok, amelyek nagyban hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Az összegyűjtött adatok összegzése, valamint feldolgozása után arra a következtetésre jutottunk, hogy a rizikófaktorok sok esetben befolyásolják a szív-és érrendszeri betegségek mielőbbi kialakulását. A rizikófaktorok nem elhanyagolható tényezők életünkben! Ha megfigyeljük a táblázatokban szereplő számokat, arra a következtetésre jutunk, hogy kellő odafigyeléssel, helyes táplálkozással és életmóddal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzhetőek vagy legalább lelassítható a betegség előrehaladottsága. Az elhízás magában is önálló betegség, de számos további betegség forrása lehet. Lényegében a magas vérnyomása miatt sem hal meg senki, viszont ha ez a betegség hosszú távon fennáll, a szervezetben olyan károsodásokat okoz, amely veszélyeztetheti életünket. Mindhárom falu esetében az eredmények szinte megegyezőek voltak, első helyet a szív- és érrendszeri betegségek foglalják el és ezek rizikófaktorai. Szinte alig akadt olyan eset, akinek ne lett volna valamilyen társbetegsége, rizikófaktora a kardiológiai betegsége mellett. 2019-es évben a három községben 79 haláleset történt ebből 53 halálesetért szív-és érrendszeri betegség valamely formája a felelős. Ez évi adatok alapján 5132 főt számlált, ebből 900 fő magas vérnyomásos, 158 cukorbeteg, 163 elhízással van nyilván tartva. A 2020-as évben a három községben 85 haláleset történt ebből 41 halálesetért szív-és érrendszeri betegség valamely formája a felelős. A községek lélekszáma 4912 fő lett, ami 220-al kevesebb az előző évitől. A rizikófaktorok előfordulása a következő képen változott: magas vérnyomásos 918 fő, cukorbeteg 160 fő, elhízott 157 fő. Összességében elmondható, hogy a kutatások azt igazolják, hogy a 2018-as, 2019-es, 2020-as évben a vezető helyet a halálozás terén a kardiológiai betegségek valamely formája okozta. Oda kell figyelnünk az étkezésünkre, pihenésünkre, be kell iktatni mindennapjainkba a rendszeres mozgást, legyen az akár napi séta, kerékpározás.
Дослідження впливу факторів ризику у виникненні кардіологічних захворювань мешканців с. Вари, Боржава та Галабор (Берегівський район)
Keywords: magas vérnyomás; cukorbetegség; elhízás; megelőzés; dohányzás