Online helyesírási tanácsadás mint nyelvmenedzselés – fejlesztői és felhasználói nézőpontból - Ludányi Zsófia; Лудані Жофія (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Az írott szövegek létrehozása és/vagy nyelvi ellenőrzése során a nyelvhasználók számos nyelvi problémával, különösen helyesírási problémával szembesülnek, amelyek megoldásában jól használható segédeszközök az online írástámogató, szövegalkotást segítő weboldalak. A HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont 2013 óta működteti a Helyesiras.mta.hu online helyesírási tanácsadó portált, amelynek célja, hogy az akadémiai helyesírási normát gyorsan és mindenki számára közérthető módon, nyelvtechnológiai erőforrások és eszközök segítségével közvetítse a felhasználóknak. A dolgozat célja, hogy feltárja és értelmezze a helyesírási tanácsadó portálnak a nyelvmenedzselési folyamatokban betöltött szerepét. A tanulmány nyelvhasználatra vonatkozó metatevékenységek, köztük a nyelvi tanácsadás értelmezési kereteként a nyelvmenedzselés-elméletet (LMT) alkalmazza, mivel ez az elméleti keret egységes megközelítést nyújt a nyelvi tevékenységre való reflexió különböző szintjeinek és változatainak leírására mind egyéni, mind közösségi szinten. A tanulmány a helyesírási tanácsadó portált mint a nyelvmenedzselési folyamatban részt vevő eszközt mutatja be a fejlesztők és a felhasználók szemszögéből. A fejlesztői szemszögből a Helyesiras.mta.hu online helyesírási tanácsadó portál megvalósítása és karbantartása a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont szervezett nyelvmenedzselési tevékenységeként értelmezhető, célja a formálisan leírható és algoritmizálható helyesírási típusproblémák kezelése. A helyesírási tanácsadó portál eszközei a felhasználók egyszerű nyelvmenedzselési helyzeteiben kapnak szerepet, ezzel segítve a helyesírási típusproblémák konkrét eseteinek megoldását. A tanácsadó portál tehát összeköti a nyelvmenedzselés makro- és mikroszintjét. A tanulmány bemutatja a portál fejlesztésével kapcsolatos szervezett nyelvmenedzselési döntéseket, emellett a felhasználók szemszögéből is ismerteti és értelmezi a weboldalnak az egyszerű nyelvmenedzselési folyamatokban betöltött szerepét.

Abstract. In managing language problems, especially spelling problems, that language users encounter when producing and/or proofreading written texts, online writing assistants have proven to be an effective and modern support tool. Since 2013, the HUN-REN Hungarian Research Centre for Linguistics has been operating the online spelling advisory portal Helyesiras.mta.hu, which aims to communicate Hungarian spelling norms to users in a fast and accessible way, using language technology resources and tools. The aim of the paper is to explore and interpret the role of the spelling advisory portal in language management processes. It adopts Language Management Theory (LMT) as an interpretative framework for meta-activities related to language use, including language consulting, as this theoretical framework provides a coherent approach for describing different levels and varieties of reflection upon language activity at both individual and community levels. The paper presents the spelling advisory portal as a language management tool from the perspective of both developers and users. From the developer perspective, the implementation and maintenance of the online spelling advisory portal Helyesiras.mta.hu can be interpreted as instantiating organised language management on behalf of the Hungarian Research Centre for Linguistics, aimed at the management of so-called metaproblems (“type problems”) related to normative spelling, which can be formally described and turned into algorithms. From a user perspective, the tools of the spelling advisory portal are used in simple language management situations where speakers address specific instances of spelling problems (“problem tokens”). The advisory portal thus creates a bridge between the macro and micro levels of language management. The paper presents various organised language management decisions that have been shaped the portal’s web tools and other content. It also provides a user perspective on the role of the website in simple language management processes.

Резюме. Під час створення та/або перевірки письмових текстів користувачі мови стикаються з численними мовними проблемами, зокрема орфографічними. Для їх вирішення корисними є онлайн-інструменти, такі як вебсайти для підтримки письма. З 2013 року Центр мовознавчих досліджень HUN-REN підтримує онлайн портал орфографічних консультацій Helyesiras.mta.hu, метою якого є передача академічної орфографічної норми швидким і зрозумілим способом за допомогою мовно-технологічних ресурсів та інструментів. Метою цієї статті є дослідження та інтерпретація ролі орфографічного консультаційного порталу в процесах мовного менеджменту. Як концептуальну основу для аналізу метадіяльності, пов’язаної з мовним використанням, зокрема мовного консультування, у статті використовується теорія управління мовою (Language Management Theory, LMT). Ця теорія надає уніфікований підхід до опису різних рівнів і варіантів рефлексії над мовною діяльністю як на індивідуальному, так і на спільнотному рівні. У дослідженні портал орфографічних консультацій розглядається як інструмент мовного менеджменту з точки зору розробників і користувачів. З точки зору розробників, створення та підтримка порталу Helyesiras.mta.hu є прикладом організованої діяльності в рамках мовного менеджменту Центру мовознавчих досліджень HUN-REN. Його метою є вирішення типових орфографічних проблем, які можна формально описати та алгоритмізувати. Інструменти порталу допомагають користувачам вирішувати конкретні випадки орфографічних проблем у простих мовних ситуаціях. Таким чином, портал поєднує макро- та мікрорівні мовного менеджменту. У статті описано організовані мовні рішення, прийняті під час розробки порталу, а також інтерпретовано його роль у простих мовних процесах з точки зору користувачів.
Онлайн консультація з орфографії як управління мовою – з точки зору розробників і користувачів
Online Spelling Consultation as Language Management – From Developer and User Perspectives
Szerkesztőbizottság: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/about/editorialTeam
Teljes kiadvány: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/view/7/13
https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/archive
Keywords: nyelvi tanácsadás; Helyesiras.mta.hu; helyesírási tanácsadó portál; egyszerű és szervezett nyelvmenedzselés; mikro- és makroszintű nyelvmenedzselés; eseti problémák vs. típusproblémák