A kárpátaljai tanítóképzés szervezési és pedagógiai alapjai a Csehszlovák Köztársaság idején (1919–1938) - Csoóri Zsófia; Човрій Софія; Sofiya Chovriy (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Az adott témakör kutatási eredményei, amelyek az előadásban részletesen elemzésre kerülnek, történeti források és tudományos kutatások alapján jötteklétre. Mindez lehetővé teszi a Csehszlovák Köztársaságban (1919–1938) történő kárpátaljai tanítóképzés szervezési és pedagógiai reformja sajátosságának áttekintését, annak tanulmányozását, kritikai elemzését, a társadalmi-politikai, szociálisgazdasági, valamint kulturális hatásokkövetkezményének felismerését. A kutatás hitelességét számtalan kutatási módszer támasztja alá: bibliográfiai, melynek során tanulmányozásra kerültek levéltári anyagok, könyvtári katalógusok, leírások, bibliográfiai kiadványok; levéltári anyagok tartalmi elemzése abból a célból, hogy megállapításra kerüljön a kárpátaljai tanítóképzés retro funkciós szerepe; történeti-földrajzi elemzés, mely Kárpátalja alárendeltségi szerepét és oktatási rendszerének sajátosságait taglalja az adott történeti időszakban; kronológiai, retroszpektív logikai elemzés, mely alapjául szolgál annak a megállapításnak, hogy Kárpátalján a Csehszlovák Köztársaság idején (1919–1938) a pedagógiai oktatási intézmények milyen elvek alapján működtek.

Abstract. The results of the investigation that are set out in the report have been obtained based on the analysis of historical sources and scientific researches in the specified theme, thus enabling the review, study, and critical analysis of the peculiar systematic educational transformations caused by social, political, economic, and cultural factors that led to the organizational and pedagogic changes of teacher training in the period when Transcarpathia formed part of the Czechoslovak Republic (1919–1938). The consistency of our research is proved by a complex of applied research methods: bibliographic search to study archive, library catalogues, funds, descriptions and bibliographic editions; content analysis of archive materials to reveal the retrospective peculiarities of organization and content of teacher training seminary’s activity in Transcarpathia; historical and geographic to determine territorial resubordination of the Transcarpathian region and relevant educational transformations within the chronological framework under analysis; chronological, retrospective logical systematic analysis as the basis to reveal the experience of organizing the educational activity of teacher training seminary’s in Transcarpathia in the period when the region formed part of the Czechoslovak Republic (1919–1938).
Organizational and pedagogical foundations of the teacher training system in Transcarpathia in the Czechoslovak period (1919–1938)
Keywords: tanítóképzés; Kárpátalja; Csehszlovák Köztársaság