A gyalogturizmus útvonalainak kidolgozása Kárpátalja hegyvidéki területein - Fülöp Máté; Філіп Матей (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2021)
A téma aktualitásának alapja, hogy világunkban egyre nagyobb szerepet nyer az aktív turizmus, illetve az olyan kikapcsolódási lehetőségek keresése, amelyek a természet szépségeit mutatják be az embereknek. A gyalogturizmus résztvevői kimennek a természetbe és feltöltődnek a környezet kisugárzásával. Kárpátalja egy olyan területe országunknak, ahol minden környezeti feltétel adott a gyalogturizmushoz, de ettől függetlenül nem találkozunk olyan részletes útleírásokkal, amelyek segítségével az emberek maguk is belevághatnának egy-egy látnivaló felfedezéséhez. Munkánkban olyan útvonalakat szeretnénk készíteni az utazni vágyóknak, amelyek segítségével akár maguk vagy társaik kíséretében képesek teljesíteni a távot, amit bemutatunk nekik. A kutatás két részből fog állni. Első részében túraútvonalakat állítunk össze számítógépes programok és telefonos applikációk segítségével, amelyeket a terepen ki is próbálunk. Ennek célja, hogy minél több adatot gyűjtsünk össze a terep sajátosságairól, azok minél pontosabb útbemutatása végett. A kutatás második részében a begyűjtött adatok alapján bemutatjuk a kidolgozott túraútvonalakat, melyekben kitérünk a terep környezetére, látnivalóira, nehézségeire, szintemelkedésére. Ezekhez térképeket szeretnénk mellékelni, amelyeken fényképekkel be lennének mutatva a fő útvonalpontok, azok távolsága a kezdőponttól és térbeli elhelyezkedése a menetiránynak megfelelően.
Розроблення туристичних пішохідних маршрутів на гірських територіях Закарпаття
Keywords: gyalogturizmus; Kárpátalja; hegyvidék; пішохідні маршрути; Закарпаття; гірські території