Ökoturisztikai lehetőségek Kárpátalján - Berghauer Sándor; Бергхауер Олександр; Nagy Orsolya; Нодь Оршоля (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-Valerij Padjak, 2013)
A tanulmány célja Kárpátalja ökoturisztikai erőforrásainak feltárása. A kérdés aktualitását jól jelzi az ökoturizmus iránti igény világszerte tapasztalt térnyerése, másrészt az a sokszínű megközelítés, ami az ökoturizmus fogalomrendszerében érhető tetten. Kárpátalja növény- és állatvilágának, védett értékeinek idegenforgalmi hasznosítása az itt élő közösség jólétének alapja lehet, melyhez a cikkben levont következtetések irányelvként szolgálhatnak. Kulcsszavak: ökoturizmus, Kárpátalja turizmusa, fenntartható fejlődés, védett területek, nemzeti parkok.

Резюме. Мета даного дослідження – виявлення екотуристичних ресурсів Закарпаття. Про актуальність питання свідчить зростання запитів на екотуризм по всьому світу, а також багатосторонній підхід до системи понять в екотуризмі. Використання рослинного і тваринного світу та історично-культурних пам'яток Закарпаття з туристичною метою можуть стати основою добробуту місцевої спільноти, а висновки цієї статті можуть послужити дороговказом.
Екотуристичні можливості на Закарпатті
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/157029
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/ActaAcBereg2013_2.pdf
Keywords: ökoturizmus; Kárpátalja turizmusa; fenntartható fejlődés; védett területek; nemzeti parkok