A Pienini-szirtöv kárpátaljai vonulatainak potenciális kőeszköznyersanyagai: geológiai és régészeti szempontok - Rácz Béla; Рац Адальберт; Rats Adalbert (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«RIK-U» Kiadó, 2017)
Kárpátalja mai területe a változatos geológiai felépítésével, illetve a gazdag élővilágával már az őskőkortól kezdve potenciális életkörnyezetet biztosított az emberi közösségek számára. A korszerű kutatási módszereknek köszönhetően bizonyíthatóvá vált, hogy az időszakosan vándorló életmódot követő emberi csoportok átmeneti telephelyeit elsősorban a megfelelő mennyiségű növényi és állati eredetű táplálék, illetve a megfelelő mennyiségű és minőségű kőnyersanyag határozta meg. Jelen tanulmány célja egy kisebb régió bemutatása, amelynek területén potenciális kőeszköznyersanyagokat sikerült kimutatni.

Резюме. Територія сучасного Закарпаття з різноманітною геологічною структурою і багатою флорою та фауною уже від доби палеоліту забезпечувала хороші умови для життя людських спільнот. Завдяки сучасним методам дослідження було доведено, що людські групи, які вели кочовий спосіб життя, тимчасово осідали на деяких територіях, вибирали місця, враховуючи наявність відповідної кількості доступного рослинного та тваринного потенціалу, а також достатню кількість та якість кам’яної сировини. Метою нашого дослідження є представлення невеликого регіону, де були виявлені потенційні кам’яні сировинні ресурси для виготовлення знарядь праці.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2018/02/Limes2018.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00005710
Keywords: Kárpátalja; archeometria; kőnyersanyagok; paleolitikum; Pienini-szirtöv; radiolarit; mészkő