Nyelvtanítás: módszerek és eljárások - Huszti Ilona; Густі Ілона (PoliPrint Kft., 2010)
Ez a könyv azoknak szól, akik szeretnének betekintést nyerni és eligazodni a nyelvoktatás „művészetének” ismert és kevésbé ismert elbűvölő berkeiben, valamint azoknak, akik szeretnék feleleveníteni, frissíteni az adott témakörben megszerzett tudásukat. Huszti Ilona Nyelvtanítás: módszerek és eljárások című könyve megpróbálja tömören összefoglalva nyújtani mindazt, amit az idegen nyelv tanárának a saját szakmájáról, „mesterségéről” tudnia kell. Az idegen nyelv oktatásával, annak módszertanával és eljárásaival foglalkozó szakirodalom számos példánya áll manapság az érdeklődők rendelkezésére. Huszti Ilona könyve azonban bizonyos értelemben és témakörökben hiányt pótló könyv: hivatalos felmérések alapján megfogalmazott információt nyújt a mai kárpátaljai idegennyelv-oktatás helyzetéről mind óvodai, mind iskolai szinten. Elénk tárja azokat a problémákat, amelyekkel a szakos tanárok az idegennyelv-oktatás során találkoznak Kárpátalja magyar tannyelvű óvodáiban és iskoláiban, ahol a tanulóknak az anyanyelv mellett az államnyelvet (az ukrán nyelvet) és párhuzamosan az idegen nyelvet (amely többnyire az angol) kell megtanulniuk. Jó hasznát fogják venni a kézikönyvnek a kezdő pedagógusok, de még a képzett szakemberek is találnak benne új módszereket, melyeket munkájuk során sikerrel alkalmazhatnak.

Резюме. У посібнику розглядаються найважливіші питання сучасної методики навчання іноземних мов. Він розрахований на викладачів англійської, німецької, французької мов, а також на викладачів угорської та української мов, які викладають ці мови не як рідні, а як іноземні. Посібник може бути використаний як підручник з курсу методики навчання іноземних мов.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130644
Keywords: nyelvtanítás; tanulói különbségek a nyelvórán; kisgyermekkori nyelvtanulás Kárpátalján; angoltanár-képzés Beregszászban