Реалізація стратегічних напрямків розвитку інвестиційного потенціалу індустрії туризму України - Сергій Цвілий; Cviliy Sz.; Tsviliy S. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Предметом дослідження є стратегічний розвиток інвестиційного потенціалу індустрії туризму країни. Метою дослідження є обґрунтування стратегічних напрямків розвитку інвестиційного потенціалу індустрії туризму України. Методи: індикативний, процесний, сценаріїв, структурування, моделювання. Запропоновано модель функціональної платформи міжнародної економічної системи, що формує концепт інвестиційної політики держави на засадах корпоративної соціально-економічної відповідальності і реалізує стратегічні напрямки розвитку індустрії туризму. Представлено діапазон виміру корпоративної соціально-економічної відповідальності інститутів спільного інвестування і партнерські відносини для досягнення стабільності економічних результатів й іншої спільної мети з позиції цілісного уявлення про стратегічний розвиток інвестиційного потенціалу індустрії туризму України в міжнародній економічній системі. Розкрито типологію математичного інструментарію із симптоматикою оцінки індикаторів інвестиційного стану та зведених індексів інвестиційної стійкості індустрії туризму за умов міжнародної турбулентності. Запропоновано методичний підхід до формування індикативних показників, що активізують інвестиційний розвиток індустрії туризму в регіонах країни, перевагами якого є імплементація вимірювальної бази, яка дає змогу об’єднання в єдиний аналітичний апарат розрахунку індикаторів із різними (фінансово-інвестиційні, соціо-еколого-економічні, інноваційності інфраструктурної сфери індустрії туризму) одиницями вимірювання. Розроблено етапи реалізації заходів стратегічного розвитку інвестиційного потенціалу індустрії туризму в умовах міжнародної турбулентності. Рекомендовано економікоматематичну модель, побудовану з використанням методів нечіткої логіки, для оцінювання впливу місцевих бюджетів країни на диференціацію регіонів держави за рівнем розвитку інвестиційного потенціалу індустрії туризму враховуючи складність формалізації впливу різних факторів, а також представлено результати оцінювання за даними по індексах. Практична цінність результатів полягає у плануванні програм розвитку індустрії туризму України на засадах транскордонного партнерства.

A kutatás tárgya az ország turizmusiparának befektetési potenciáljának stratégiai fejlesztése. A vizsgálat célja annak megalapozása, hogy melyek a turizmusipar befektetési potenciáljának fejlesztésére irányuló stratégiai irányok Ukrajnában. A kutatás módszerei: indikatív módszer, folyamatmegközelítés, szcenárióelemzés, strukturálás és modellezés. A tanulmány javaslatot tesz a nemzetközi gazdasági rendszer funkcionális platformjának modelljére, amely a vállalati társadalmi–gazdasági felelősség elvein alapulva alakítja az állam befektetési politikájának koncepcióját, és megvalósítja a turizmusipar fejlesztésének stratégiai irányait. Bemutatásra kerül a közös befektetési intézmények vállalati társadalmi–gazdasági felelősségének mérési tartománya, valamint a partnerségi kapcsolatok, amelyek révén elérhető a gazdasági eredmények stabilitása és más közös célok megvalósítása összhangban a turizmusipar befektetési potenciáljának stratégiai fejlesztéséről alkotott átfogó szemlélettel Ukrajna nemzetközi gazdasági rendszerben betöltött helye szempontjából. Feltárásra kerül a matematikai eszköztár tipológiája, amely alkalmas a befektetési állapot indikátorainak és a turizmusipar befektetési stabilitásának összevont indexeinek értékelésére nemzetközi turbulencia közepette. A tanulmány egy módszertani megközelítést is javasol az iparág regionális befektetésfejlesztését aktivizáló indikatív mutatók kialakítására, amelynek előnye a mérési alap egységesítése, lehetővé téve különböző egységekben (pénzügyi–befektetési, szocioökológiai– gazdasági, valamint a turizmusipar infrastrukturális innovációihoz kötődő) meghatározott indikátorok egy analitikai rendszerben történő integrált számítását. Kidolgozásra kerültek a stratégiai fejlesztési intézkedések megvalósításának szakaszai a turizmusipar befektetési potenciáljának erősítése érdekében nemzetközi turbulencia esetén. A kutatás egy ködgondolkodáson (fuzzy logic) alapuló közgazdasági–matematikai modellt is ajánl, amely alkalmas a helyi önkormányzati költségvetések turizmusipari befektetési potenciálra gyakorolt hatásának értékelésére, figyelembe véve a különböző tényezők formalizálásának nehézségét. Bemutatásra kerülnek továbbá az indexalapú értékelés eredményei. A kutatás gyakorlati értéke abban rejlik, hogy eredményei alkalmazhatók Ukrajna turizmusiparának fejlesztési programjainak megtervezésében a határon átnyúló partnerség elveire építve.

Abstract. The subject of the study is the strategic development of the investment potential of the country's tourism industry. The purpose of the study is to substantiate the strategic directions of development of the investment potential of the tourism industry of Ukraine. The methodological framework includes indicative, process-based, scenario, structuring, and modelling approaches. A model of the functional platform of the international economic system has been proposed; this model forms the concept of state investment policy based on corporate socio-economic responsibility and supports the implementation of strategic directions for the development of the tourism industry. The article presents a system for measuring the corporate socio-economic responsibility of collective investment institutions and partnerships aimed to achieve the stability of economic results and other common goals, from the standpoint of a holistic view of the strategic development of the investment potential of the tourism industry of Ukraine in the international economic system. The typology of mathematical tools used to evaluate indicators of investment status and composite indices of investment stability in the tourism industry under conditions of international turbulence is disclosed. A methodical approach to the formation of indicative indicators that activate the investment development of the tourism industry in the regions of the country is proposed. Its advantage lies in providing a unified measurement base that enables the integration of indicators with different units (financial-investment, socio-ecological-economic, innovativeness of the infrastructural sphere of the tourism industry) into a single analytical system. The stages for implementing measures for the strategic development of the investment potential of the tourism industry under international turbulence have been developed. The economic and mathematical model constructed using fuzzy logic methods is recommended to assess the influence of local budgets on regional differentiation in terms of investment potential development of the tourism industry, taking into account the complexity of formalizing the impact of various factors and the results derived from index-based evaluations. The practical value of the results lies in the planning of programs for the development of the tourism industry of Ukraine on the basis of cross-border partnership.
A turisztikai ipar befektetési potenciáljának fejlesztésére irányuló stratégiai irányvonalak megvalósítása Ukrajnában
Implementation of Strategic Directions for Developing the Investment Potential of Tourism Industry in Ukraine
Весь випуск: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/11
Keywords: міжнародна економічна система; інвестиційний потенціал; індустрія туризму; повоєнне відновлення; стратегія розвитку