A magyar nyelvjárásokra gyakorolt szláv hatások vizsgálata - Gazdag Vilmos; Газдаг Вільмош (PoliPrint Kft., 2010)
Közismert tény, hogy az egymás mellett élő népek mind kultúrájukban, mind nyelvükben hatással vannak egymásra. E hatások természetesen kimutathatók a magyar– szláv együttélés során is. A magyar nyelvet ért szláv hatásokkal kapcsolatban több jelentős tudományos munka is született. Jelen tanulmányban megpróbáljuk röviden áttekinteni a magyar nyelvjárásokra gyakorolt szláv hatások vizsgálatának történetét, és a bemutatott munkák segítségével felvázolni az e téren folytatott kutatások főbb irányvonalait.

Резюме. Загальновідомо, що між націями, які проживають поруч, утворюється культурний і мовний взаємозв’язок. Такий взаємозв’язок простежується і на прикладі угорського та слов’янських народів. Дослідженням угорсько-слов’янських міжмовних контактів займалося багато науковців. У статті розглянуті і підсумовані наукові праці з історіі дослідження угорсько-слов’янських міжмовних контактів. З допомогою аналізованих робіт виділені основні напрямки дослідження угорсько-слов’янської міжмовної інтерференції.
(Tudománytörténeti vázlat)
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/134267
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_Beregsasiensis_2010_2.pdf
Keywords: magyar nyelvjárások; szláv hatások; kárpátaljai kétnyelvűség-kutatás