A felsőoktatás előtt álló kihívások a pályaorientáció megközelítéséből - Horváth Kinga; Горват Кінга („RIK-U” Kft., 2019)
A felsőoktatásban a képzések tömegessé válása eredményezett egy komoly problémát, a hallgatói lemorzsolódást. A lemorzsolódás okainak vizsgálatát a hallgatók pályaválasztását meghatározó körülmények feltárásával kezdtük. Megállapítottuk, hogy a 2018/2019-es akadémiai évben a Selye János Egyetem Tanárképző Karára beiratkozott egyszakos pedagógusjelöltek jelentős többsége egyetemünkre a magyar oktatási nyelv miatt jelentkezett. A hallgatókat az egyetem választásánál leginkább azok az információk segítették, amelyekről a honlapunk által tájékozódhattak. Az egyetem választásának megítélése, az egyes opciók fontossága függ attól, hogy az illető hallgató nappali vagy levelező tagozatos-e. A nappali tagozatra jelentkező hallgatók a döntéshozatalukban szignifikánsan fontosabbnak ítélték a következő tényezőket: a megszerezhető praktikus ismeretek, az intézmény által kínált szolgáltatások, az intézménytől kapott előzetes tájékoztatás, az ingyenes oktatás.

Abstract. Mass training in higher education has led to the serious problem of student dropouts. We began to examine the reasons for dropouts by exploring the conditions that determine students’ career choices. We found that in the academic year 2018/2019, the majority of onesubject teacher trainees enrolled at the Faculty of Education at the J. Selye University came to our university because of the Hungarian language of instruction. When choosing a university, students were mostly helped by the information they could find on our website. When choosing the right university, the importance of each option depends on whether the student is full-time or correspondent. Full-time students considered the following factors to be more important in their decision-making: practical knowledge to be obtained, services offered by the institution, prior information from the institution, free education.
Виклики перед абітурієнтами з точки зору вибору професії
The challenges facing higher education in professional orientation
http://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2019/04/Final-Pedagogical_conf_2019_03_28-29.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00007073
Keywords: hallgatói lemorzsolódás; pályaorientáció; pályaválasztási tanácsadás és segítségnyújtás