A kommunikációs kompetencia megjelenése a szlovákiai és a magyarországi általános iskolás olyan pedagógiai dokumentumokban, amelyek a dualizmus korszakával foglalkoznak - Szabó L. Dávid; Sýkora Hernády Katalin (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A kompetencia tulajdonképpen a teljesítménynek egy másik kifejezési módja. Nagy József (2000, 13) szerint a kompetencia „egy meghatározott funkció teljesítésére való alkalmasság. Az alkalmasság döntések és végrehajtások által érvényesül. A döntések feltétele a motiváltság, a végrehajtásoké pedig a képesség. A kompetencia valamely funkciót szolgáló motívum- és képességrendszer.” Egy másik értelmezés a kompetenciákat az ember által elvégezhető tevékenységekhez, illetve megoldható feladatokhoz kötve értelmezi. Udvardi-Lakos Endre (2002, 2005) szerint a kompetencia olyan teljesítményképes tudásként értelmezhető, amely az elsajátított tudás és a meglévő adottságok, készségek valamely konkrét, életszerű környezetben való alkalmazásának képességét jelenti.
Keywords: dualizmus; Szlovákia; Magyarország; kommunikációs kompetencia; pedagógiai dokumentumok