Új szemlélet – régi reflexek. Hogyan tehetjük hatékonyabbá a magyar anyanyelvi nevelést? - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (PoliPrint Kft.-II. Rákóczi Ferenc KMF, 2008)
A magyar anyanyelvi nevelésben (Magyarországon és azon kívül egyaránt) gyökeres szemléletváltásra és az ezzel kapcsolatos módszertani megújulásra van szükség. Meggyőződésünk, hogy a változtatásokra tartalmi szempontból (mit tanítsunk), a tananyag révén közvetített rejtett tantervben (milyen nyelvszemléletet és nyelvi ideált közvetítsünk) és tantárgypedagógiailag (hogyan oktassunk) egyaránt megérett az idő. Az alábbiakban ezt a három, egymással egyébként szinte szétválaszthatatlanul összefonódó területet járjuk körül röviden.
http://real.mtak.hu/23330/1/uveghegyen_innen.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/121767
Keywords: magyar nyelv; nevelés; oktatás