Északkelet-Magyarország története 1790-től 1914-ig: Az 1848–49. évi események és a neoabszolutizmus - Molnár Ferenc; Молнар Федір; Molnar Fedir (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
Az 1848. március 15-i pesti események híre március 18–19. körül az északkelet-magyarországi településekre is eljutott. Ungvár utcáin falragaszokon függesztették ki a forradalom követeléseit összefoglaló Tizenkét pontot. A helyi lakosság kitörő örömmel fogadta a változásokat. A Budapesti Hiradó április 6-i száma így tudósított az ungi hírekről: „A dolgok nagyban kezdenek menni. A bécsi, pozsonyi hírek ős Tátra lábaihoz is elszállottak […] és az unghi partokon is lüktet a nemzeti ér; a magyar háromszín kitűzetett, kucsmákon, mellényeken, hölgyi kebleken, az egyházi rend is fölvidította komoly öltönyét.”
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/11/karpatalja_tort_kotet_2021-11-11.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009184
Keywords: neoabszolutizmus; nemzetőrség; 1848–49-es forradalom és szabadságharc; olmützi alkotmány