Vektorok az Ukrajnai és a Magyarországi matematika érettségi feladatokban - Nagy József; Нодь Йожеф; Yozhef Nod (Matematika és Informatika Tanszék, 2020)
Célja a vektoros feladatok szerepe az ukrajnai és a magyarországi matematika érettségi feladatsorokban. Továbbá, hogy Ukrajnában és Magyarországon mikor kezdik el tanulni a vektorokat. Valamint felmérni az érettségiző diákok között, hogy az összeállított feladatok közül az ukrajnai vagy a magyarországi feladatsorokat tudják könnyebben megoldani. A mértan és az analitikus geometria a matematika egyik tudományágai. Találkozhatunk a vektorokkal az általános iskolai, a középiskolai és az egyetemi valamint a főiskolai feladatok megoldása közben. Legtöbbször egyfajta általánosítása a hagyományos vektorfogalomnak az egyes tudományágak saját fogalomalkotása, de az analógia legtöbbször nyilvánvaló. Ukrajnában a vektorokról először a kilencedik osztályban kezdenek tanulni a diákok. Ott tanulják meg a vektorok alapfogalmait továbbá, hogyan lehet összeadni, kivonni, szorozni két vektort, a vektorok számmal való szorzását és a vektorok skaláris szorzatát. A tizedik és tizenegyedik osztályban már a térbeli vektorokkal és ezen belül a vektorok vektoriális szorzatával végzett műveletekkel foglalkoznak. Magyarországon a vektorokról először a nyolcadik évfolyamon az alapfokú oktatásban tanulnak a vektorokról, mint irányított szakaszról, a két vektor összegéről és különbségéről.
Використання векторів на зовнішньому незалежному оцінюванні в Україні та в атестаційних завданнях з математики в Угорщині
Keywords: vektorok; érettségi feladatok; vektorokat tartalmazó feladatok; вектори; атестаційних завдань; задачі з векторами