Az online oktatás Kárpátalján: tapasztalatok és következmények - Huszti Ilona; Густі Ілона; Dudics Lakatos Katalin; Дудич-Лакатош Катерина; Dudych-Lakatosh Kateryna (Selye János Egyetem, 2021)
A Variológiai Kutatócsoport 10. jubileumi konferenciájára rendhagyó módon került sor, hiszen a világjárvány közepén került megrendezésre. A szervezők ehhez igazodva adtak lehetőséget a tudományos szimpózium keretein belül, hogy a résztvevők az online térben osszák meg egymással a karanténban történő oktatás során szerzett tapasztalataikat, bevált módszereket, illetve felhívják a figyelmet az újabb kutatási területekre. A 2020 novemberében elhangzott előadás valóban csupán egyfajta beszámoló, helyzetjelentés volt a kárpátaljai magyar oktatási intézmények pandémia során gyakorolt módszereiről, kiegészítve egy gyors kérdőíves felmérés részeredményeivel, melynek során harminc magyar szakos főiskolai hallgató fejtette ki véleményét, tapasztalatait.

Abstract. In our study, we report on the processes that took place at different levels of Hungarian education in Transcarpathia as a result of the quarantine measures introduced in the spring of 2020 in Ukraine. In addition to personal experiences, we also report through the partial results of an extensive empirical survey on the perceptions of the participants in the educational process and the positive benefits of this period. In the research, 34 college educators expressed their views, sharing their experiences in a guided interview. The positive result of the research is that teachers have realized the benefits of online education and are mostly optimistic about whether to use their compulsorily acquired digital knowledge in face-to-face education as well. Most have highlighted the benefits of GoogleClassroom, which they intend to use in the traditional mode of education.
Online education in Transcarpathia: experience and consequences
Keywords: távoktatás; II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola; nyelvtanulás; nyelvtanítás karantén idején