Філософія прикордонної безпеки та виклики міжнародної політики: роль Румунії й України в зміцненні східного флангу НАТО - Шелемба Михайло; Shelemba Mykhaylo (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Сучасна міжнародна система перебуває у стані динамічної трансформації, зумовленої геополітичними конфліктами, зміною структури глобальної влади та переосмисленням філософії безпеки. Гібридна агресія Російської Федерації проти України стала каталізатором нового усвідомлення ролі прикордонних держав у забезпеченні регіональної стабільності. В умовах посилення конфронтації між Заходом і авторитарними режимами поняття «філософія прикордонної безпеки» набуває нового значення, інтегруючи політичну, безпекову та гуманітарну складові. Філософія прикордонної безпеки розглядає кордон не лише як лінію оборони, а як простір комунікації, взаємодії та обміну цінностями. Для України та Румунії це означає усвідомлення власної ролі не як периферії, а як активного гравця у формуванні нової архітектури євроатлантичної безпеки. У цьому контексті Чорноморський регіон набуває значення ключового плацдарму стабільності, де перетинаються інтереси НАТО, ЄС та партнерських держав. Метою дослідження є обґрунтування філософсько-політичних засад прикордонної безпеки в контексті нових викликів міжнародної політики та визначення стратегічного значення співпраці України й Румунії у зміцненні Східного флангу НАТО. Завдання полягає в аналізі взаємозалежності між геополітичними інтересами, філософськими засадами безпеки та практичною реалізацією оборонних стратегій у регіоні. Наукова новизна полягає у введенні поняття «філософії прикордонної безпеки» як інтердисциплінарного концепту, що поєднує елементи філософії, політичної теорії, стратегічних студій і культурології. Такий підхід дозволяє вийти за межі суто військового аналізу й зрозуміти прикордоння як соціокультурний феномен, де взаємодіють страх, довіра, цінності та політична відповідальність. Східний фланг НАТО сьогодні є не лише зоною оборони, а простором стратегічного переосмислення колективної безпеки. Важливу роль у цьому процесі відіграє Румунія, яка з 2014 року послідовно підтримує політику посилення присутності Альянсу в Чорноморському регіоні. Її участь у створенні багатонаціональних бойових груп, у розвитку логістичної інфраструктури та координації регіональної взаємодії з Україною демонструє еволюцію від «спостерігача» до повноцінного гаранта стабільності. Україна, зі свого боку, виступає лабораторією сучасних безпекових практик — від протидії гібридним загрозам до інновацій у сфері цивільно-військової співпраці. Її досвід ведення війни нового типу формує не лише практичну, а й ціннісну основу майбутньої моделі безпеки, де центральне місце посідає взаємна довіра та політична суб’єктність прикордонних націй. Особливе значення має філософський вимір безпеки, який виходить за межі військових стратегій. Він передбачає розуміння безпеки як феномена свідомості — простору, де формується почуття колективної відповідальності за межі цивілізаційного світу. Прикордонні регіони, у цьому сенсі, перетворюються на «моральні лінії фронту», де гуманітарні, культурні та етичні аспекти безпеки стають не менш важливими, ніж технологічні чи військові. Синергія України та Румунії створює унікальний прецедент регіональної співпраці, що базується на поєднанні оборонних спроможностей, дипломатичної ініціативності та культурної близькості. Спільні навчання, програми військової підготовки, співпраця у сфері енергетичної безпеки та протидії дезінформації демонструють практичну реалізацію принципів нової філософії безпеки.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: філософія прикордонної безпеки; міжнародна система; геополітична трансформація