Az olvasás iránti attitűd vizsgálata az Eszenyi Bázisiskola alsó tagozatos tanulóinak körében - Csucska Petra; Чучка Петра; Csopák Éva; Чопак Єва; Chopak Yeva (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Kutatásunkat arra a kérdéskörre alapoztuk, miszerint az internet világában felnövekvő generáció kevesebbet olvas. A munka célja az volt, hogy bemutassuk az alsó tagozatos gyerekek olvasási szokásait. Egy összképet szerettünk volna megteremteni erről és megmutatni, milyen fontos szerepe van ennek megteremtésében a családnak, hogyan alakult az olvasás a történelem folyamán, és hogy hol tartunk most, a folyamatosan fejlődő modern világnak köszönhetően. A kutatásunkat az Eszenyi Bázisiskola 2–4. osztályaiban végeztük (N=60), az ők olvasási szokásait vizsgáltuk. A hipotézisek, melyeket a kutatás elvégzése előtt megfogalmaztunk, igaznak bizonyultak. A szülők viszonya az olvasással nagyban befolyásolja a gyermekek hozzáállását is. A lányok nagyobb érdeklődést mutatnak az olvasás felé, ezáltal több könyvet is olvasnak. Azok a gyerekek, akiknek nem olvastak esti mesét, most nagy valószínűséggel nem mutatnak érdeklődést az olvasmányok felé. Illetve a kutatás rávilágított arra is, hogy a gyerekek sokkal több időt töltenek a számítógép előtt, mint az olvasással. A vizsgálat eredményeként megállapíthatjuk, hogy sokkal több figyelmet kellene fektetnünk ezekre, meg kell mutatnunk a gyerekeknek az olvasás szépségét, hiszen rengeteg személyiségfejlesztő hatással bír, rengeteg olyan tapasztalatot szerezhetünk a könyvekből, amelyek segítenek problémáink megoldásában is.
Examining the Attitude Towards Reading among the Elementary Grade Students of the Eszeny Basic School
Keywords: olvasás iránti attitűd; alsó tagozatos tanulók; olvasási szokások