A NATO szerepe a nemzetközi biztonság megteremtésében: Görögország példája - Zsukovszky Ágnes; Hires-László Kornélia; Гіреш-Ласлов Корнелія (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
A nemzetközi biztonság fogalma az elmúlt évtizedekben alapvető változáson ment keresztül. A hidegháború idején a katonai fenyegetések és a kétpólusú világrend határozták meg a biztonság értelmezését, azonban a 21. század elején új, nem konvencionális kihívások jelentek meg: a kibertámadások, a hibrid hadviselés, a migrációs válság, a terrorizmus, valamint az energiapolitikai és klímaváltozással összefüggő fenyegetések (NATO, 2022). E sokrétű biztonsági kihívás közepette a NATO, mint a világ legerősebb katonai-politikai szövetsége, továbbra is a nemzetközi stabilitás egyik legfontosabb garanciája maradt (Parliamentary Library – House of Commons, 2022). A szervezet kollektív védelmi, válságkezelési és partnerségi funkciói egyaránt azt a célt szolgálják, hogy a NATO alkalmazkodni tudjon a folyamatosan változó globális biztonsági környezethez (NATO, 2022). Az elemzés központi problémája annak feltárása, miként valósul meg a NATO szerepe a nemzetközi biztonság megteremtésében, és ezen belül Görögország milyen sajátos funkciót tölt be a szervezet délkeleti szárnyán (NATO Parliamentary Assembly, 2024). Görögország példája különösen releváns, mivel a Földközi-tenger keleti medencéjében elhelyezkedve stratégiai közvetítőpontot képez Európa, a Közel-Kelet és Észak-Afrika között (U.S. Department of State, 2025). Földrajzi fekvése, történeti tapasztalatai és politikai beágyazottsága révén az ország egyszerre a NATO déli bástyája és a térségi stabilitás egyik kulcseleme (Danopoulos, 1988). Az elemzés célja annak bemutatása, hogy Görögország miként járul hozzá a NATO kollektív biztonsági struktúrájához, milyen módon illeszkedik katonai, politikai és gazdasági stratégiája a szövetség célrendszeréhez, és hogyan reagál az új típusú fenyegetésekre (Katsaitis, 2019). A téma aktualitását a NATO 2022-ben elfogadott stratégiai koncepciója is megerősíti, amely a 360 fokos biztonsági megközelítést helyezi előtérbe (NATO, 2022). Ez a koncepció a keleti mellett a déli biztonsági kihívások figyelembevételét is előírja, különös tekintettel a Földközi-tenger térségére, amely Görögország révén a szövetség számára stratégiai jelentőségű marad (NATO Parliamentary Assembly, 2024). A Souda-öbölben található haditengerészeti és légi bázis, valamint a Thesszalonikiben működő NATO Rapid Deployable Corps (NRDC–GR) olyan infrastrukturális kapacitásokat biztosítanak, amelyek lehetővé teszik a szövetség számára a gyors reagálást a Földközi-tengert és a Közel-Keletet érintő válságokra (U.S. Navy, 2025). Görögország katonai szerepvállalása kiegészül azzal, hogy az ország a NATO „Operation Sea Guardian” keretében aktív szerepet játszik a tengeri biztonság, a migrációkezelés és a kereskedelmi útvonalak védelmében is (NATO, 2022).
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: NATO; Görögország; nemzetközi biztonság; Földközi-tenger; hibrid fenyegetések; geopolitikai adaptáció