A hajdúdorogi mozgalom története az önálló magyar ajkú egyházmegye felállításáig, 1868-1912 - Szimcsera János; Сімчера Янош (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2024)
Szakdolgozatom témája: A hajdúdorogi mozgalom története az önálló magyar ajkú egyházmegye felállításáig, 1868-1912. Munkámban a Hajdúdorogi Egyházmegye felállításához vezető eseményeket szeretném bemutatni. A szakdolgozat két fejezetből tevődik össze. Az első fejezet, ami három alpontból tevődik össze, a görögkatolikusok történetét taglalom a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye megalapításáig. Bemutatásra került a tridenti és firenzei zsinat hatása a keleti keresztény közösségekkel való kapcsolat újjáépítésében, valamint szó volt még a breszti és az ungvári unióról is. A második fejezetben a hajdúdorogi mozgalmat mutattam be a hajdúdorogi egyházmegye megalapításáig. A fejezet hat alpontból épül fel. A magyar görögkatolikusok nem használhatták anyanyelvüket a liturgiában, ezért kezdetben magyar liturgikus könyveket fordítottak. Bár a liturgia részben már magyarul zajlott, az állam nem támogatta a teljes fordítás költségeit. Az 1848-as forradalom miatt a fordítások háttérbe szorultak. Az 1869-es népszámlálás adatai szerint a görögkatolikusok főként Erdélyben és Kelet-Magyarországon éltek. Az 1868-as hajdúdorogi kongresszus után a magyar országgyűléshez benyújtott kérvények részleges eredménye volt az 1873-ban megalapított hajdúdorogi vikariátus. További kérvényeket nyújtottak be 1881-ben, de a mozgalom csak a millenniumi ünnepségek után kapott új lendületet. 1896-ban Budapesten tartották az első magyar nyelvű görögkatolikus liturgiát, amit Róma később betiltott. 1911-ben a magyar görögkatolikusok a kormányhoz fordultak, akik támogatták a kezdeményezésüket, és 1912. május 6-án megalakult a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye, hivatalos nyelvének az ógörögöt jelölve meg. A magyar görögkatolikusok fő céljukat elérték, bár a teljes magyar nyelvű liturgia bevezetése még váratott magára.

Резюме. Тема моєї дипломній роботі: Історія гайдудорозького руху до створення самостійної угорськомовної єпархії, 1868-1912. Дипломна робота складається з двох розділів. У першому розділі, який складається з трьох підрозділів, я розглядаю історію греко-католиків до заснування Мукачівської греко-католицької єпархії. Представлено вплив Тридентського та Флорентійського соборів на відновлення відносин зі східними християнськими громадами, а також розглянуто Брешійську та Ужгородську унії. У другому розділі я представив рух у Гайдудорозі аж до заснування Гайдудорозької єпархії. Розділ складається з шести підрозділів. Угорським греко-католикам не дозволялося використовувати рідну мову в літургії, тому спочатку вони перекладали угорські літургійні книги. Хоча літургія вже частково служилася угорською мовою, держава не субсидувала повну вартість перекладу. Революція 1848 року відсунула переклади на задній план. Згідно з переписом 1869 року, греко-католики жили переважно в Трансільванії та Східній Угорщині. Частковим результатом петицій, поданих до угорського парламенту після Гайдудорозького з'їзду 1868 року, стало створення 1873 року Гайдудорозького вікаріату. Наступні петиції були подані в 1881 році, але рух набрав нового імпульсу лише після святкування тисячоліття.
Історія гайдудорозького руху до створення самостійної угорськомовної єпархії, 1868-1912 рр.
Keywords: Hajdúdorog; Egyház; Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye; Гайдудорозька греко-католицька єпархія; Гайдудорог; Церква