Elfeledett avantgárd női életművek - Barna Alexandra; Барна Олександра (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Az avantgárd mozgalom irányzatai számos újítást hoztak a XX. század elején a művészet minden területére, így felbolygatva az egész világot a sokszor értelmetlennek tűnő és polgárpukkasztó alkotásokkal. Az ide tartozó művészek közül azonban sokan tettek szert világhírnévre, ezáltal beírva magukat a művészet-és irodalomtörténetbe. Számtalan alkotó nevét lehetne felsorolni a különböző avantgárd stílusirányzatokhoz kapcsolódóan, azonban szemléltetésképpen a következőket érdemes kiemelni –a teljesség igénye nélkül: André Breton, Filippo Marinetti, Georges Braque, Jean Cocteau, Kassák Lajos, Man Ray, Marcel Duchamp, Oskar Kokoschka, Pablo Picasso, Piet Mondrian, Salvador Dalí, Tristan Tzara, Vlagyimir Majakovszkij. Ezen személyek különböző művészeti ágakban alkottak, különböző stílussal rendelkeztek és különböző nemzetiségűek voltak, azonban mindegyikőjükre jellemző az, hogy férfiakról van szó. A legismertebb képviselők tehát leginkább a férfiak sorából kerültek ki, ez azonban nem jelenti, hogy nők nem alkottak és ne lettek volna sikeresek, csupán a háttérbe lettek szorítva. A Földes Györgyi által szerkesztett Avantgárd nőírók, női alkotókcímű kötet pedig ezen nők csoportjából emel ki jeles képviselőket, akik valami pluszt adtak hozzá a művészethez.
Földes Györgyi (szerk.): Avantgárd nőírók, női alkotók. Reciti konferencia-kötetek 22. szám Budapest: Reciti, 2023, 218 o.
Teljes kiadvány: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/view/9
Keywords: női életművek; avantgárd; Reciti konferencia-kötet