Роль різноспрямованих колонізаційних рухів у заселенні Українських Карпат упродовж ХІІІ – першої половини ХІХ ст. - Мирослав Дністрянський; Dnyisztrjanszkij Miroszlav; Miroslav Dnistryanskyi (ЛНУ імені Івана Франка, 2019)
Резюме. У монографії значну увагу приділено відображенню історико-географічних передумов та часу заселення Українських Карпат, а ще всебічно проаналізовані різні методологічні підходи до дослідження цієї проблеми Виділені основні періоди формування суцільної мережі поселень у карпатській гірській місцевості та розкрита роль різноспрямованих колонізаційних рухів у цих процесах. Відображені етнокультурні та соціально-структурні особливості заселення Українських Карпат, наголошено на визначальній ролі етнічно української людності в соціально-економічному освоєнні регіону. Розкрито вплив різнонаправлених міграцій на формування етнографічних відмінностей населення Українських Карпат. Для фахівців у галузі географії, історії, етнології, всіх, хто цікавиться науковим карпатознавством.
Монографія
Keywords: Українські Карпати; етнокультурні особливості; колонізація