Nemzeti történelemoktatás Kárpátalján - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (Országos Közoktatási Intézet, 2001)
A cikkben elsősorban a magyar nép történetének oktatási rendje és szerkezete van ismertetve, egyben megnevezi a jelen idejű problémákat: a tankönyvek didaktikai problémáit, történelmi források alacsony számát, a helytörténeti és honismereti vonatkozások teljes hiányát. Végül felvázolja azt is, hogyan lehetne összehangolni a Kárpát-medencében élő magyarok számára a nemzeti történelem oktatását.
Hogyan lehetne összehangolni a magyar történelem oktatását a kisebbségi magyar iskolákban?
Teaching history to ethnic hungarians in the Ukraine
https://folyoiratok.ofi.hu/uj-pedagogiai-szemle/nemzeti-tortenelemoktatas-karpataljan
http://epa.oszk.hu/00000/00035/00053/2001-10-ta-Szamborovszkyne-Nemzeti.html
https://adt.arcanum.com/hu/view/UjPedagogiaiSzemle_2001_2/?pg=418&layout=s
Keywords: nemzeti történelem; határon túli magyarok; történelemoktatás